Обезщетение за безработица и съдружие

07.03.2025, 21:09 150 3

07.03.2025, 21:09
Публикации: 12 / 0
Здравейте,

Ще съм благодарна за.малко помощ, тъй като 3 източника казват 4 различни неща.

Работя на ТД. Предстоят съкращения, като ще ми се наложи да ползвам услугите на БТ.

НО...съдружник и управител (нямам договор за управление, заплата и т.н.) съм във фирма (с прекратена дейност от 2017та, чинно си има декларации в АП).

Въпросът ми е ще ми откажат ли борса при това положение?

Лесно ще се махна като управител ако се налага, но като съдружник ще е по-трудно.

Ако съм само съдружник (1% е съдружието) дали ще мога да се възползвам от борсата ?

Стаж имам, осигуровки са внасяни без прекъсване от 15 + години.

Благодаря
#1 | 07.03.2025, 22:08
Публикации: 9999 / 1738
Текстът на ограничението е " подлежи на осигуряване на друго основание по КСО". Като съдружник в дружество подлежите на осигуряване ако упражнявате трудова дейност (управление, контрол, работите на някаква машина, посрещате и изпращате клиенти, продавате зад щанда, чистите офиса и т.н., и т.н.). Щом  упражнявате дейност във дружеството и не извършвате само управленска дейност по силата на Договор за управление,  подавате декларация за регистрация на самоосигуряващо се лице (т.нар. ОКД5) и де осигурявате като СОЛ. Когато спрете да упражнявате дейност в дружеството,  подавате ОКД5 за спиране на самоосигуряването.
Та: ако не упражнявате дейност във дружеството- нито управленска, нито друга, нямате сключен договор за управление, нямате подадена ОКД5 за начало на дейност (и самоосигуряване) или имате такава за спиране на самоосигуряването (поне един ден преди последния работен ден по трудовия договор), то от НОИ нямат основание да откажат обезщетение за безработица по тази причина. Обаче имат право да разпоредят да се направи проверка и процедурата по отпускане на обезщетението да се проточи до края на проверката . И зависи дали проверката няма да установи "нагласена" ситуация
#2 | 08.03.2025, 09:44
Текстът на ограничението е " подлежи на осигуряване на друго основание по КСО". Като съдружник в дружество подлежите на осигуряване ако упражнявате трудова дейност (управление, контрол, работите на някаква машина, посрещате и изпращате клиенти, продавате зад щанда, чистите офиса и т.н., и т.н.). Щом  упражнявате дейност във дружеството и не извършвате само управленска дейност по силата на Договор за управление,  подавате декларация за регистрация на самоосигуряващо се лице (т.нар. ОКД5) и де осигурявате като СОЛ. Когато спрете да упражнявате дейност в дружеството,  подавате ОКД5 за спиране на самоосигуряването.
Та: ако не упражнявате дейност във дружеството- нито управленска, нито друга, нямате сключен договор за управление, нямате подадена ОКД5 за начало на дейност (и самоосигуряване) или имате такава за спиране на самоосигуряването (поне един ден преди последния работен ден по трудовия договор), то от НОИ нямат основание да откажат обезщетение за безработица по тази причина. Обаче имат право да разпоредят да се направи проверка и процедурата по отпускане на обезщетението да се проточи до края на проверката . И зависи дали проверката няма да установи "нагласена" ситуация

Благодаря за отговора.
Преди 5 години се осигурявах и във собственото ми дружество, но спрях.
Към НАП са подавани декларации.

Фирмата е с прекратена дейност, няма лев приход и не работи. Нагласена ситуация няма.

Не разбрах частта с осигуряването ми като СОЛ. Трябва да започна или ?
#3 | 08.03.2025, 11:57
Благодаря за отговора.
Преди 5 години се осигурявах и във собственото ми дружество, но спрях.
Към НАП са подавани декларации.

Фирмата е с прекратена дейност, няма лев приход и не работи. Нагласена ситуация няма.

Не разбрах частта с осигуряването ми като СОЛ. Трябва да започна или ?

Да се редактирам

От 29 октомври 2018г имам подадена декларация в НАП за прекратяване на дейност.
Доколкото разбирам е необходимо да не  фигурирам като управител на ООД-то в момента и НОИ не би следвало да ми откажат обезщетение ?

Полученият от тях отговор гласи :
"С оглед изложеното, ако за Вас отпадне основанието за осигуряване по
правоотношение с друг работодател, в качеството на съдружник в търговско дружество
не упражнявате трудова дейност, за която да подлежите на задължително осигуряване
по КСО и не притежавате качеството на управител в същото дружество, като това
обстоятелство е вписано по надлежния ред в ТРРЮЛНЦ, ще имате право на ПОБ, ако за
Вас са изпълнени кумулативно всички условия изчерпателно изброени в горецитираната
разпоредба на чл. 54а, ал. 1 от КСО."

Отново изключителни благодарности за оказаната помощ.

Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група