Граждански договор за извършена работа

08.03.2025, 09:46 140 2

08.03.2025, 09:46
Публикации: 1 / 0
Привет! Честит празник на всички дами!
Имам следния казус:
Работа на трудов договор към ДП, но имам желание след известно време да упражнявам право за проектиране. За да бъде всичко законно: • Какви са условията за работа на допълнителен граждански договор за извършена работа?;
• Какви данъчни задължения има Възложителя?;
• Какви данъчни задължения имам като Изпълнител?
Също така би ли имало проблем, това че работя на трудов договор вече?
Ако има и допълнителна информация, с която не съм запознат относно този тип договор, бих се радвал на Вашите отговори!
Благодаря предварително!  :smile1:
#1 | 08.03.2025, 10:30
Публикации: 293 / 76
Тъй като по време на работата по ГД сте осигурена и по трудов договор, то върху възнаграждението по ГД се дължат осигуровки и данък. Част от осигуровките се удържат от възнаграждението Ви, част са засметка на възложителя. Осигуровките и свързаните с това декларации се снастя/подават от Възложителя. При плашане през периода януари-септември удържания от възнаграждението Ви данък се внася от възложителя. През четвъртото тримесечие може дасе внесе от възложителя /по Ваше писмено желание/, а може Вие да си го внесете с подаването на годишна данъчна декларация. Годишната данъчна декларация подавате задължително, независимо дали имате данък за довнасяне или не.
На всеки 100 лв брутно възнаграждение ще Ви се удържат  9 лв  лични осигуровки и 6,60 лв данък. Нетния остатък, който ще Ви се плати е 84,40
#2 | 08.03.2025, 11:04
Публикации: 9999 / 1738
Нещата принципно са така,  както е обяснил колегата, но...
Зависи дали работата по договора е свързана с авторски права
Зависи дали по трудовия договор Ви осигуряват върху максимума или близо до него
Зависи дале сте пенсионер, самоосигурявщо се лице,  дали имате ТЕЛК 50% или над 50%....

Освен това зависи и от трудовия Ви договор (особено ако това "ДП" означава "държавно предприятие "). Вижте темата: https://kik-info.com/forum/index.php?topic=37142.0
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група