Формиране на работна заплата

Вчера в 00:43 224 7

Вчера в 00:43
Публикации: 9 / 0
Редно ли е надбавките за клас прослужено време да не се начисляват като отделен компонент от дължимото възнаграждение, а да се „абсорбират“ в крайната сума така, че тя да бъде напасната към предложената (в обявата за позицията) нетна заплата? По този начин при трима души на равни позиции стажът ще работи срещу най-опитния служител, а не в негова полза, което е нелогично и противоречи на идеята на закона. Вероятно това е масова практика, но не е ли нарушение?

За да изпреваря първия ви въпрос: в трудовите договори се записват напаснатите суми – а те са толкова грапави, че манипулацията е очевидна.

Предварително благодаря на всички, които ще се включат с коментар.
#1 | Вчера в 09:42
Публикации: 3209 / 437
Това не го ли обсъждахме супер скоро?
Като си говорите за нетна заплата на интервютата, а не за основна и разписвате на нея, ще е така. След първата година следва да се увеличи възнаграждението с поне 0.6 или повече, зависи колко % е заложено при конкретния работодател.
#2 | Вчера в 12:06
Възможно е да сте го обсъждали, но не го открих. Може ли линк?

Аз съм наясно къде е уловката, въпросът ми е доколко е ОК от юридическа гледна точка, защото по същество е заобикаляне на закона.

Иначе да, повечето хора по подразбиране смятат, че стажът им ще се начисли върху сумата, коментирана на интервюто за работа. Освен това работодателят има относителната свобода сам да реши колко години ще признае и какъв % ще заложи. Но да обръща предимствата на служителя срещу него – това, мисля, не е ОК. Пък и от отношения, които стартират с капан, не може да се очаква нищо добро.
#3 | Вчера в 12:17
Публикации: 10030 / 1753
1. Работната заплата се договорира. Както се разберете и какво пише в ТД - това е.
2. Единственото ограничение за размера на заплатата е да не е по-ниска от МРЗ. Няма изискване да е кръгла сума. Основна заплата от 1077,34 е съвсем законна.
3. Все още няма изискване извън бюджетния сектор  заемащите една и съща длъжност да са с едни и същи заплати. Поне за сега
#4 | Вчера в 14:15
Каква уловка? Какво точно не ви е юридически издържано?
Аз, като работодател, да не хвърлям боб, за да знам какво очакват хората? Ако на някой му е толкова важно, да отиде подготвен, да си сметне основната заплата спрямо нетната и да се бори за това. Работодателят няма свобода - има наредба и има документи, които работникът трябва да представи. А пък това с капана не искам въобще да го коментирам, защото е смешно. Като се чувствате неоценени и прецакани, или не разписвате, или напускате. Да обвинявате някой в некоректно отношение в този случай е напълно абсурдно, нали вие сте си разписвали договора, не някой друг?
#5 | Вчера в 14:48
Pupeshche, защо се ядосвате? Нали това питам, дали от юридическа гледна точка е ОК. Запазете спокойствие.
#6 | Вчера в 16:51
Публикации: 4686 / 811
Ако в ТД пише: основна заплата - ... лв (и основната заплата е не по-малка от минималната за страната), ДТВ за стаж и професионален опит - ... лв, и двете страни са се подписали под това -  от юридическа гледна точка е ОК.
#7 | Вчера в 23:02
Чак да се ядосвам не съм, но този наратив за злия работодател, който лъже и експлоатира горките служители, много ми писна вече. Не казвам, че няма задници, особено в провинцията, където опциите са малко, но от моят дългогодишен опит с доста работодатели, мога да преброя на една ръка случаите, в които не са се дължали добре със служителите. От друга страна съм се нагледала на поведение на работници, като се започне от фалшиви болнични, през претенции, през това да си бият камшика и да не можеш да ги намериш да си оправиш документите и т.н. глупости
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група