и на мен ми е странно осигуряване на максимума, пък заплата 4 пъти по-ниска. Но така искат и аз трябва да се съобразявам с тях
Ако се осигуряваха на минимума и получават възнаграждение за личния труд под 1077, не е проблем. Защото под минимума няма как да се осигуряват.
Да се осигуряват на максимума и да получават възнаграждение за личен труд 1000 лв само по себе си не е проблем. Не е забранено. Обаче(!) има едно т.нар. годишно изравняване на осиг.доход и ако в края на годината се окаже, че са внасяли осигуровки върху доход, по-висок от реалния и тези осигуровки че подлежат на възстановяване или приспадане, Осиг.доход за пенсия, майчинството и т.н. ще бъде признат до размера на реалния осиг.доход, но не по-малко от минимума. Ако има някакви обезщетения, изчислени на база авансовия осиг.доход, те ще бъдат преизчислени и ще трябва да се връщат пари. Вижте КСО, чл.54м (ако не бъркам буквата)
За собственици и съдружници в (Е)ООД реалния осиг.доход е само възнаграждението за личния труд (е, ако са СОЛ само на едно основание).
Не е зле да обясните всичко това на клиентите си, за да могат да вземат информирано решение