ЕТЗ обезщетения

13.06.2025, 16:52 1240 16

13.06.2025, 16:52
Публикации: 450 / 4
Здравейте! Освобождаваме служител поради пенсиониране от 11 юни. Как и къде се отразяват изплатените обезщетения чл 222 ал 3/ две брутни заплати/ и чл 224 ал 1/за неползван платен отпуск/ . Записва ли се сума, отваря се календар?
#1 | 13.06.2025, 17:09
В т 25 какво се записва - отпуск за 2025г не е ползван, а е изплатено обезщетение за неползван отпуск. Това означава ли че в случая т25 остава празна.
#2 | 13.06.2025, 18:30
Публикации: 2 / 0
Ако може да помогне някой, не знам как да постъпя. Освобождавам служител, който е ползвал 6 дни отпуск от 2024 г., 4 дни от 2025 г. и изплащаме обезщетение за 5 дни. Колко дни отпуск да запиша в ЕТЗ. Моята логика е 9 дни, 4+5 за 2025 г.
#3 | 14.06.2025, 14:00
Стигнах до извода че, за т 29 се подава нов ЕТЗ за датата на изплащане на обезщетението  чл 222 ал 1, а т 25 само дните "реално" ползван отпуск за текущата година
#4 | 14.06.2025, 17:08
Публикации: 12576 / 2407
Ако може да помогне някой, не знам как да постъпя. Освобождавам служител, който е ползвал 6 дни отпуск от 2024 г., 4 дни от 2025 г. и изплащаме обезщетение за 5 дни. Колко дни отпуск да запиша в ЕТЗ. Моята логика е 9 дни, 4+5 за 2025 г.

от Указанията за попълване на ЕТЗ :

25. Дни използван платен годишен отпуск, полагащ се за годината на прекратяване на трудовото правоотношение – попълва се броят работни дни на използвания платен годишен отпуск през съответната година до момента на прекратяване на трудовото правоотношение.

В конкретния пример го разбирам като 6+4 = 10 ползвани дни платен отпуск , ползван ПРЕЗ годината. Не съм сигурна правилно ли го тълкувам.
#5 | 14.06.2025, 18:18
Публикации: 4768 / 848
Моята логика е, че би трябвало да показваме дните на използван отпуск за текущата година на напускане. За година имаме право на (в общия случай) 20 дни годишен отпуск, идеята е следващият работодател да знае колко от тези 20 дни за текущата година са използвани, за да не разрешава повече от сумарните 20 за година (при него и при предишния работодател).

Ако показваме броя дни, които са използвани през текущата година, в това число може да има ползвани дни за предходни години, а от текущата да не са ползвани николко.

Например, през 2025 са ползвани 20 дни, полагащи се за 2024 и 0 за 2025. Ако покажем "20" ще излезе, че работникът е използвал всички дни и за 2025 и при следващия работодател няма да има право на никакви. А то не е така, трябва да има право на пропорционалния брой дни от постъпването му до края на годината, Останалите, дължими до момента на напускане при предишния работодател ще са му изплатени като неползван отпуск. Тъй си мисля, но кой знае...

#6 | Вчера в 09:16
Публикации: 216 / 49
Поткрепям  :good: bobo
#7 | Вчера в 14:03
Е то указанието е в две части - в първата му част пише "полагащ се за годината на прекратяване на трудовото правоотношение". Втората част изглежда допълнително пояснение на това, но наистина не са го написали съвсем ясно.
#8 | Днес в 09:11
Публикации: 3 / 0
И аз мислех като вас, но ...
#9 | Днес в 09:51
Е то указанието е в две части - в първата му част пише "полагащ се за годината на прекратяване на трудовото правоотношение".

Платеният отпуск от предходна година си е пак полагащ се за годината на прекратяване.  :smile1:
Не е излишно да внесат повече яснота.
#10 | Днес в 11:45
Ммм, не съм много съгласен - полагащ се е за предходната година, според мен. А че не е бил ползван тогава е друг въпрос.
Ако попълваме всичкия неползван отпуск (аз имам някъде 50-60 дни, в т.ч. и за 2008 и 2009 :) ) се губи информацията, която е нужна на следващия работодател - колко отпуск може да разреши на новопостъпилия работник през текущата година.

Мога да поспоря и за цитираното по-горе писмо, тъй като там се говори за "...броя работни дни на използваният платен годишен отпуск през съответната година...", а в наредбата се говори за "Дни използван платен годишен отпуск, полагащ се за годината на прекратяване". Всъщност, не знаем на какъв въпрос се отговаря, явно във въпроса има пример и отговорът "5 дни" може да е така, както и аз си го тълкувам.

#11 | Днес в 12:32
bobo,

аз всъщност съм напълно съгласна с твоята логика, при която тази клетка има смисъл и носи полезна информация. Просто написано така поражда коментари в една или друга посока.  :smile1:
#12 | Днес в 13:06
Публикации: 7 / 0
Моята логика е, че би трябвало да показваме дните на използван отпуск за текущата година на напускане.

А защо е необходима тази информация, след като лицето получава обезщетение по чл.224 за неизползвания отпуск при предходния работодател, което е уредено в КТ, а това не се отразява в ЕТЗ?! Как следващия работодател ще прецени колко отпуск се полага?
#13 | Днес в 13:16
Публикации: 3 / 0
Мога да поспоря и за цитираното по-горе писмо, тъй като там се говори за "...броя работни дни на използваният платен годишен отпуск през съответната година...", а в наредбата се говори за "Дни използван платен годишен отпуск, полагащ се за годината на прекратяване". Всъщност, не знаем на какъв въпрос се отговаря, явно във въпроса има пример и отговорът "5 дни" може да е така, както и аз си го тълкувам.
Накратко въпросът беше следният: "Служител е използвал 5 дни платен отпуск при полагаеми 8 дни. При прекратяване на трудовото правоотношение останалите 3 дни са изплатени на лицето като обезщетение съгласно чл.224 от КТ. Колко дни би следвало да се попълнят в т.25 от ЕТЗ? Използваните 5 дни или 8 дни с включени трите дни, изплатени като обезщетение?"
#14 | Днес в 13:24
Публикации: 10233 / 1800
По указанията - 5.
Колкото до лжгиката и смисъла, подкрепям казаното от Ерор.

Може би смисълът е, когато назначиш лице от 01.06. и видиш в ЕТЗ /ако можеш :( /, че лицето е ползвало 12 дни от 20 по ТД, при теб може да ползва още само 8 р.д. А когато видиш, че е ползвало 8, ти му даваш 10 (пропорционално на стажа при теб). Повече от 10 не може да му дадеш, независимо дали при предходния работодател е ползвал 2, 5, 8 или 10, дали останалите са обезщетени или не, дали е имал период без стаж или не.
#15 | Днес в 13:37
Може би смисълът е, когато назначиш лице от 01.06. и видиш в ЕТЗ /ако можеш :( /, че лицето е ползвало 12 дни от 20 по ТД, при теб може да ползва още само 8 р.д. А когато видиш, че е ползвало 8, ти му даваш 10 (пропорционално на стажа при теб). Повече от 10 не може да му дадеш, независимо дали при предходния работодател е ползвал 2, 5, 8 или 10, дали останалите са обезщетени или не, дали е имал период без стаж или не.
Точно това е и моята логика да коментирам така съдържанието на тази клетка - да се види колко е ползвал и колко евентуално има право от постъпването до края на годината. Досега ги карахме да пишат декларации за използваните дни.

#16 | Днес в 13:38
 Колко дни би следвало да се попълнят в т.25 от ЕТЗ? Използваните 5 дни или 8 дни с включени трите дни, изплатени като обезщетение?"

По този въпрос спор няма и не е имало - ползвани значи ползвани, а не платени.
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група