Декларация 6 за СОЛ: възможно ли е да е с по-малка сума от сбора на месечните декл. 1

Днес в 14:22 170 3

Днес в 14:22
Публикации: 23 / 0
Здравейте,
При спиране на дохода на СОЛ без спиране на дейността и продължаване на осигуряването върху минималния осиг. доход, при изравняването се получават надвнесени месечни осигуровки (и авансов данък, но там питах отделно и ми се изясни). При това положение, годишната декларация 6 се оказва че ще бъде върху осигурителен доход по-малък от сбора не месечните декларации 1, подавани през годината. Това коректно ли е - ще бъде ли прието от системата, или трябва да се сложи доход точно равен на сумата от месечните Д1? Нямам претенции за възстановяване на надвнесените осигуровки (те са малка сума), но ме интересува как да се попълни коректно Д6.
#1 | Днес в 15:47
Публикации: 12576 / 2409
Принципно Д6/13 трябва да представлява сбор от декларираните суми по фондове с Д1 за годината. Ако има причина подавате корекции на Д1 с цел коректно отразяване на задълженията за осиг. вноски.
#2 | Днес в 16:07
Публикации: 10234 / 1800
Според мен не е задължително осигуровките , посочени в Д6-13, да са точна сума на осигуровките, върху сумата от авансово декларирания осиг.доход по Д1. Нали за това е годишното изравняване. Никъде не съм видяла изискване за корекция на Д1 заради годишното изравняване.  Дори напротив - срещала съм мнения, че Д1 не трябва да се коригират..
В края на краищата, ако направите корекция на Д1, ще трябва да правите корекция на данните в колона 4 на Т1 и Т2. Или да попълните авансово избрания осиг.доход според вече коригираните Д1. И така да достигнете до резултата, че сумата в колона 4 съвпада със сумата в колона 7 и няма осигуровки нито за довнасяне, нито за приспадане. Ако не Ви мързи - направете го. Не е забранено
#3 | Днес в 16:32
Публикации: 12576 / 2409
 Никъде не съм видяла изискване за корекция на Д1 заради годишното изравняване.

Ако има причина подавате корекции на Д1 с цел коректно отразяване на задълженията за осиг. вноски.

Ясно, че ако има довнасяне няма да се равняват Д1 и Д6, но тука случаят е на надвнесени / не знам по каква причина / .
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група