Регистрация по ДДС на физическо лице работещо на трудов и граждански договор

Днес в 14:34 198 6

Днес в 14:34
Публикации: 4 / 0
Здравейте,

Работя на трудов договор като съм осигурен на максималния праг и от Октомври 2024 работя и на граждански като там получавам суми на база на изработени часове за месеца.

Въпросът ми е как се изчислява оболагаемия оборот за регистрация по ДДС. Доколкото разбирам е сумата от данъчните основи от облагаеми доставки. В случая как се тълкува данъчна основа и какво представлява тя ? В сметката ми влизат сумите след ЗДДФЛ, та те ли трябва да достигнат 100к за 12 месеца или сумата преди тях ?

Отделно колега ми спомена, че имаме 25% нормативно признати разходи като ФЛ, които се приспадат от прихода при смятането на данъка, та реално данъчната основа е 75% и тази сума трябвало да премине 100к, за да бъде нужна регистрация и това малко ме обърка.

Благодаря предвариделно и се извинявам, ако съм допуснал грешки в терминология или закони.
#1 | Днес в 15:20
Публикации: 688 / 136
За оборота за ДДС регистрация се взима предвид брутната сума на дохода по гражданския договор.
#2 | Днес в 16:49
Благодаря за отговора :)
#3 | Днес в 16:57
Допълнителен въпрос:

Има ли смисъл да се регистрирам като свободна професия и носи ли ми това някакви предимства, ако към момента работя само на един граждански договор. И също дължат ли се допълнителни данъци тогава ?
#4 | Днес в 17:16
Още един въпрос:

Казаха ми, че ако се регистрирам по ДДС като ФЛ ще дължа ДДС за всичко, включително продажба на МПС, имот и т.н.. Това вярно ли е и ще се избегне ли, ако се регистрирам като свободна професия ?
#5 | Днес в 17:22
Публикации: 10242 / 1802
Предимства или недостатъци, ако се регистрирате като свободна професия:
- възложителят Ви плаща цялата сума без удръжки, а данъкът и осигуровките си внасяте сам/а
- в рамките на годината може да се варира с осигуровките, но в крайна сметка на годишна база нещата излизат същите.
- като свободна професия имате право да изберете да се осигурявате И за общо заболяване и майчинство, като осигуровките ще са с 3,5% по-високи
- като свободна професия подавате разни декларации (ежемесечно, тримесечно и годишно), а при работа по ГД без регистрация като свободна професия подавате само годишна данъчна декларация.  Останалото го подава възложителя.

#6 | Днес в 17:43
Публикации: 10242 / 1802
Още един въпрос:

Казаха ми, че ако се регистрирам по ДДС като ФЛ ще дължа ДДС за всичко, включително продажба на МПС, имот и т.н.. Това вярно ли е и ще се избегне ли, ако се регистрирам като свободна професия ?
Така е. Няма да го избегнете със свободна професия.  Може да го избегнете, ако регистрирате (Е)ООД.
Освен това, при доходи, блшзки до регистрацията по ДДС,  (Е)ООД често е по-изгодно от ГД или свободна професия
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група