СОЛ във Великобритания и България

24.06.2025, 16:27 180 5

24.06.2025, 16:27
Публикации: 47 / 0
Здравейте колеги, имам следния казус: ЕСК на българско ЕООД е и самоосигуряващо се лице във Великобритания, но от тази година планира да развива дейност и в България, като тук е установил семейството си и е регистрирал постоянен адрес, ще пребива в България повече от 183 дни. Редно ли е да започна да се самоосигурява и в България, успоредно с Англия, не желае да спира самоосигуряването си там. Благодаря.
#1 | Вчера в 17:19
 :hmmm:
#3 | Вчера в 19:07

Благодаря, но тук не става въпрос за ЧФЛ, а за българин. Той не желае да прекъсва самоосигуряването си във Великобритания, но се е устроил и тук в България, защото планира да строи със стопанска цел. Следователно, в близките година-две-три той ще живее тук със сесмейството си над 183 дни годишно. За мен е редно, да се спре самоосиг. в UK и да започне тук, но той абсолютно ми отказва. Дори е склонен да плаща и в двете държави, това според вас, възможно ли е и би ли довело до някакви негативи ?
#4 | Вчера в 19:17
Публикации: 12598 / 2412
Първият линк копирах като илюстрация, че се прави избор на осигуряване на едно място. Избор на приложимо законодателство без значение дали е Бг гражданин или ЧФЛ от Великобритания, както е питането от линка. Не би трябвало да се осигурява и на двете места. Реално с пребиваването над 183 в Бг лицето е местно.
#5 | Вчера в 19:42
Да и аз така смятам, но той желае да се осигурява "за всеки случай" и в България, а то, ако тук ще развива стопанска дейност си е "задължителен случай", обяснила съм всичко това. Реално, никой не ме слуша и сега ще започне самоосигуряване тук и успоредно с това - в UK. Явно, там не е декларирал, че има дружество и извършва дейност и в България - "отдаване на помещения под наем" и следователно англичаните са му извадили формуляр А1  :hmmm:

Първият линк копирах като илюстрация, че се прави избор на осигуряване на едно място. Избор на приложимо законодателство без значение дали е Бг гражданин или ЧФЛ от Великобритания, както е питането от линка. Не би трябвало да се осигурява и на двете места. Реално с пребиваването над 183 в Бг лицето е местно.
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група