Прекратяване на трудов договор по чл. 327 ал. 1 т. 2 поради неизплатени първи два дни болничен от работодател

Вчера в 12:06 380 17

Вчера в 12:06
Публикации: 52 / 0
Здравейте!
Моля за съвет! Служител желае да прекрати безсрочен трудов договор на основание чл.327 ал.1 т.2, тъй като твърди, че не са му изплатени първите два дни от болничен през м.юни. Болничният е за 30 дни, от които 22 работни. НОИ са изплатили 20 дни и са му казали, че първите два се изплащат от работодателя. Болничният започва от понеделник и е издаден като първичен, като преди това е ползвал болничен за 5 дни с друга диагноза (също първичен и еднолично издаден) до петък. Събота и неделя са неработни дни за лицето, а от понеделник е вторият болничен, който е проблемен.
Колежката, която отговаря за случая, отсъства, но тя е смятала втория болничен за продължение и без изплащане на два дни от работодател.
Лицето, след консултация с адвокат, подава заявление за прекратяване на трудовия договор по чл.327 ал.1 т.2, но работодателят не е съгласен.
Какво следва да се предприеме в случая? Основание ли е това неизплатено възнаграждение за първите два дни болничен за прекратяване на договора? Може ли да се направи корекция и да му изплатим дължимото, ако действително му го дължим? Открих указания на НОИ, според които в такъв случай се дължат два дни от работодателя и по втория болничен, така че явно му дължим... Но чак пък да прекрати договора си? А и трябва обезщетение от една брутна заплата при това положение, с което работодателят изобщо няма да се съгласи.

#1 | Вчера в 12:53
Публикации: 10342 / 1814
Лицето, след консултация с адвокат, подава заявление за прекратяване на трудовия договор по чл.327 ал.1 т.2, но работодателят не е съгласен.
За съжаление по този член не се изисква съгласието на работодателя.
.  трябва обезщетение от една брутна заплата при това положение, с което работодателят изобщо няма да се съгласи.
за това също не се изисква съгласие. Задължение е.
Може ли да се направи корекция и да му изплатим дължимото, ако действително му го дължим? 
Може, ако насреща имате Човек. Това е логично решение. Направена е грешка, коригирана е и проблемът е решен. Би било добре, ако се разберете.
При така описаната ситуация ми се струва, че работникът Ви е търсил цаката и едва ми ще е сговорчив. За няколко (вероятно) дни забава, веднага адвокат, веднага напускане... За Вас остава да доказвате, че нямате сестра :(
#2 | Вчера в 13:26
Благодаря много за отговора!

По-лошото в случая е, че служителят твърди, че това не се случва за първи път. През 2024-та също има такива два неизплатени дни, както установявам сега. Той е казал, но колегите са му отговорили, че болничният е продължение и не му се дължи възнаграждение за тези дни. Затова вероятно сега си търси правата.
Ще опитаме да се разберем с него. Корекция ще трябва дори и ако прекрати договора си, защото тези суми му се дължат...
Как следва да действаме за корекция? Да се коригира декларация 1 ли? И как да стане за предходната година, защото корекциите се подават до 30.04.?
Може ли работодателят да предяви иск срещу служителя, защото прекратява договора си без съществено основание, особено ако се направи корекция?
#3 | Вчера в 13:53
Да, коригирате Д1. Вероятно ще има и увеличение в осигуровките (допълнителна Д6). Преди това коригирате ведомостта.
За 2024 искате предписание и подавате корекцията на място в НАП.

Може ли работодателят да предяви иск срещу служителя, защото прекратява договора си без съществено основание, особено ако се направи корекция?
За можене - може. Не е забранено.  За полза ...  :hmmm: Всъщност това си е въпрос за адвокат, не за счетоводител

Най-добре е да се разберете с добро.
#4 | Вчера в 14:18
Публикации: 12631 / 2425
Прилича ми на случай, при който лицето се възползва от първата възможност да напусне именно по такъв начин - поради незаконосъобразно поведение на работодателя. Една техническа в случая грешка му е дала повода да осъществи намерението си. В някаква степен ми се струва неетично, но като не е забранено...
Дано все пак да не е такъв сценарият и нещата да приключат с разбирателство.
#5 | Вчера в 14:20
Публикации: 4832 / 869
Правен въпрос е, но ми се струва и дискусионен, дали в случая работникът може въобще да се ползва от 327 (2). В него пише "...работодателят забави изплащането на трудовото възнаграждение..." а тук реално няма забавяне на трудовото възнаграждение, заплатата е платена, доколкото разбирам. Това, че е платено по-малко може да се дължи на техническа грешка, ако приемем тази грешка за техническа.
Сега не ми се търси, но ми се струва, че съм чел разни станивища, че и при различни диагнози вторият болничен е продължение.
#6 | Вчера в 14:23
Благодаря за отговорите!

Да, ще трябва корекция на Д1 и Д6.

А трябва ли да имаме предписание от НОИ, защото някой трябва да установи грешката? Само служителят твърди, че от НОИ не са му изплатени първите два дни и че работодателят му ги дължи...
#7 | Вчера в 14:26
Правен въпрос е, но ми се струва и дискусионен, дали в случая работникът може въобще да се ползва от 327 (2). В него пише "...работодателят забави изплащането на трудовото възнаграждение..." а тук реално няма забавяне на трудовото възнаграждение
Текстът е: "работодателят забави изплащането на трудовото възнаграждение или на обезщетение по този кодекс или по общественото осигуряване;"
#8 | Вчера в 14:27
В чл.327 ал.1 т.2 пише забавяне на възнаграждение или обезщетение по КТ или общественото осигуряване, така че мисля, че тук служителят е в правото си.

За техническа грешка не знам дали може да претендирам, защото не е за първи път, а указанията на НОИ по въпроса са ясни.

Опасявам се да няма санкции от работодателя  за нас, ако не се разберем...
#9 | Вчера в 14:29
Само служителят твърди, че от НОИ не са му изплатени първите два дни и че работодателят му ги дължи...
Ако нямате ПИК от НОИ на фирмата - вземете си. Май можеше и по електронен път.  С ПИК на фирмата от НОИ и ЕИК можете да проверите какво точно обезщетение е платено на работника. И като дни, и като сума, и като дата на плащане
#10 | Вчера в 14:31
Ако нямате ПИК от НОИ на фирмата - вземете си. Май можеше и по електронен път.  С ПИК на фирмата от НОИ и ЕИК можете да проверите какво точно обезщетение е платено на работника. И като дни, и като сума, и като дата на плащане

Благодаря!
#11 | Вчера в 14:34
Прилича ми на случай, при който лицето се възползва от първата възможност да напусне именно по такъв начин - поради незаконосъобразно поведение на работодателя. Една техническа в случая грешка му е дала повода да осъществи намерението си. В някаква степен ми се струва неетично, но като не е забранено...
Дано все пак да не е такъв сценарият и нещата да приключат с разбирателство.

Дори да търси начин да напусне, тук май има основания, което ме притеснява много! Да не говорим, че работодателят може да ни накаже, особено ако плати и една заплата обезщетение.

Говорих с юристи сега - казват, че дори и да го съдим, лицето си има право по този член от КТ.
#12 | Вчера в 14:35
Опасявам се да няма санкции от работодателя  за нас, ако не се разберем...
Ако съм на местото на работодателя (Ваш клиент) направо е сигурно, че ще си търся това, с което сте ме насамарили, от Вас. Ако в договора за счетоводно обслужване не е изрично записано, че носите отговорност за причинени вреди поради Ваши действия, бездействие или грешки,  и не ми възстановите парите на това основание, наистина ще Ви съдя.
#13 | Вчера в 14:39
Публикации: 12631 / 2425
А трябва ли да имаме предписание от НОИ, защото някой трябва да установи грешката?

Вие си я установявате, отивате в НАП и подавате Молба/Заявление или каквото е там според реда да Ви бъде позволено да коригирате. Завеждат документите в деловодството, назначават проверка и евентуално Ви разрешават корекция.
#14 | Вчера в 14:45
[quote author=ХХХХХ
Ако съм на местото на работодателя (Ваш клиент) направо е сигурно, че ще си търся това, с което сте ме насамарили, от Вас. Ако в договора за счетоводно обслужване не е изрично записано, че носите отговорност за причинени вреди поради Ваши действия, бездействие или грешки,  и не ми възстановите парите на това основание,
наистина ще Ви съдя.
[/quote]

Засега работодателят иска да съди служителят за неправомерно прекратяване на трудовия договор.
Но и с нас ще се захване...
#15 | Вчера в 14:54
Извинявам се, но само да уточним! Нали наистина при два поредни болнични, издадени като първични и с различни диагнози, които имат между тях събота и неделя или почивни дни, се дължи възнаграждение за първите два дни от работодателя и по втория болничен?
Ползвам за справка Указание от НОИ Изх. № 91-01-240 от 28.09.2010 г.
#16 | Вчера в 15:23
Да, това е указанието. И примера е красноречив.
Ето Ви още едно по-прясно мнение:
https://www.clubtrznormativi.bg/statii/trudovi-pravootnosheniya-11/dva-posledovatelni-bolnichni-lista-s-razlichni-diagnozi-2453.html
#17 | Вчера в 15:41
Да, това е указанието. И примера е красноречив.
Ето Ви още едно по-прясно мнение:
https://www.clubtrznormativi.bg/statii/trudovi-pravootnosheniya-11/dva-posledovatelni-bolnichni-lista-s-razlichni-diagnozi-2453.html
Много Ви благодаря, XXXXX!

Преди малко прочетох и това становище. Явно няма спор тук и се дължи това възнаграждение.

Да видим как да се разберем, макар че ни се отваря доста работа по корекциите.
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група