Граждански договор и трудова борса

Вчера в 14:47 188 6

Вчера в 14:47
Публикации: 3 / 0
Здравейте, интересува ме към днешна дата как сто въпросът с граждански договор, ако в момента получавам обезщетение за безработица? До каква стойност трябва да е сумата, в какъв срок трябва да го регистрирам в Бюрото по труда и трябва ли да го регистрирам аз и в НОИ или това се прави от работодателят?
Благодаря предварително за отговора!
#1 | Вчера в 15:04
Публикации: 241 / 54
https://kik-info.com/forum/index.php?topic=30718.0

Гражданските договори не се регистрират никъде. Ако сумата след признатитите разходи от 25% е над минималната работна заплата 1077 лв. за 2025 г., възложителят / забележете не работодателя, защото при гражданските няма работодател/е длъжен да подаде декларации / Д1 и Д6/ за съответния месец за дохода и осигуровките върху него.
Вие до 30.04.2026 , сте длъжна да си подадете в НАП декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ за получените доходи по граждански договори от 2025 г.
#2 | Вчера в 15:42
Публикации: 10365 / 1821
Само да поясня: когато сумата по ГД след  приспадането на 25% е 1077 лв или повече (1436 лв бруто), то за дейността по този ГД подлежите на осигуряване и сте длъжни за уведомите НОИ в 7-дпевен срок от започването на работа по ГД, за да спрат обезщетението.  Тъй като по ГД няма работно време,  счита се, че работата започва  от сключването на договора.
#3 | Вчера в 15:47
В случая не искам да ми спрат обезщетението и значи сумата трябва да е под минималната заплата след удържане на 25%? А в такъв случай пак ли трябва да го занеса в трудовата борса, за да го регистрират?
#4 | Вчера в 16:12
в такъв случай пак ли трябва да го занеса в трудовата борса, за да го регистрират?
В трудовата борса не регистрират граждански договори. И каквито и да било други договори. :)
Нямате законово изискване да информирате бюрото по труда (или НОИ) за работа по ГД когато не се дължат осигуровки.
От опит: в някои бюра по труда изискват да им съобщавате и за ГД под МРЗ. "Да си знаели". Та: попитайте служителя, който Ви обслужва и "се грижи" за Вас.
#5 | Вчера в 16:16
В случая не искам да ми спрат обезщетението и значи сумата трябва да е под минималната заплата след удържане на 25%?
Спирането на обезщетението не е толкова страшно :) Като приключите работата по ГД и я приемат с приемо-предавателен протокол, имате отново 7-дневен срок, в който да се регистрирате в Бюрото по труда и да продължите да получавате остатъка от обезщетението
#6 | Вчера в 20:56
Благодаря! :)
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група