Обезщетение за майчинство - стаж?

Днес в 09:28 241 10

Днес в 09:28
Публикации: 6 / 0
Здравейте! Назначена съм на работа на 12.05.2025г за пръв път. Бременна съм в момента и се очертава, че терминът ми ще бъде ма 12.05.2026г. Нямам предходен осигурителен стаж. За да натрупам необходимите 12м ЕВЕНТУАЛНО следва да работя до  самото раждане, което надявам се ще се случи на или след термина. Въпросът ми е следният - мога ли да не използвам 45 дни отпуск преди раждане или ако го използвам - ще се зачете ли той за такъв и ще ми достигне ли за обезщетение?
Моля Ви, ще се радвам на съвет как да процедирам, за да си гарантирам възможност да получавам обезщетение за бременност и раждане ;)
#1 | Днес в 09:50
Публикации: 1 / 0
Да, може да не ползвате болничен 45 дни преди раждане, както и времето на болничните се зачита за осигурителен стаж, който ви е необходим.
#2 | Днес в 09:54
Тоест ако го използвам -> и към момента на получаване на този първи болничен лист, от кой период ще ми се изплаща обезщетение? Какво ме съветвате - да го използвам или не? И всъщност ако родя преди 12 май 2026г отпада ли възможността да получавам обезщетение
#3 | Днес в 10:05
Публикации: 165 / 18
Ще получавате обезщетение от момента, в който придобиете 12 месец астаж
#4 | Днес в 10:08
Тоест просто трябва да придобия 12м стаж ПРЕДИ ДА РОДЯ? Ако към момента на раждането нямам 12м осиг стаж -> отпада възможността? Ако не ми достигат някакви дни, мога ли ги изработя след раждането и така да придобия правото?
#5 | Днес в 10:40
Публикации: 10378 / 1827
Казаха Ви: като останат 45 дни преди термина ЩЕ Ви издадат болничен, защото сте осигурена за ОЗМ. Трябва да Ви издадат. Не може да ходите на работа, защото това е нарушение на правилата за здравословни и безопасни условия на труд.. Този болничен няма да бъде платен, но ще се зачита за стаж.След като родите, ще Ви издадат следващ болничен. Той също се зачита за стаж. От първия ден, преди който осигурителния Ви стаж е станал 12 месеца, ще започне изплащане на обезщетението от НОИ
#6 | Днес в 10:52
Благодаря! Просто притеснението ми е какво ще се случи ако родя преди 12 май 2026г :/
#7 | Днес в 11:01
Публикации: 10378 / 1827
Благодаря! Просто притеснението ми е какво ще се случи ако родя преди 12 май 2026г :/
Какво ще се случи - каквото се случва на всички майки: ще си гледате бебето, ще се възстановявате...
Просто преди 12,05,2026 няма да Ви плащат болничните. Плащането ще почне от 12.5.2026.
От Вас се иска да си следите здравето, да си вземате болничните, които Ви издават и да ги предавате на работодателя
#8 | Днес в 11:23
Благодаря изключително много! Просто се притеснявах, че няма да имам право на обезщетение, а все пак се нуждая от тези средства. А говорих с мои познати и те ме убедиха, че нямам ли 12м към момента на раждането или 45дни преди него -> няма да придобия и правото. Явно са ме подвели.
#9 | Днес в 12:27
Ако има различни мнения, нека пишат.
#10 | Днес в 12:56
Публикации: 165 / 18
Ако има различни мнения, нека пишат.
не мисля да имате повод да се съмнявате в мнението точно на петте Х
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo