Проблем с признаване на стаж с Единен електронен трудов запис

Днес в 10:58 132 6

Днес в 10:58
Публикации: 19 / 4
След като бях одобрен за заемане на длъжност, ми поискаха документ за трудов стаж, за да ми се плаща процент прослужено време.
Предоставих Единен електронен трудов запис, който изтеглих от сайта на НАП / достъпен с ПИК на НАП /. Главната счетоводителка ми отказа да го приеме за редовен документ, с което според мен се нарушава чл.347а от Кодекса на труда, като държи да и представя Трудова книжка. Такава аз имам само за последните две години трудов стаж, а аз имам...38 години. Получавам и пенсия от НОИ, като документа за Актуална справка за пенсионер, също не бе призната. Как да процедирам във случая?
#1 | Днес в 11:17
Публикации: 310 / 86
Защо просто не занесете трудовата книжка. Във Ваш интерес е.
Данните от електронния трудов запис са актуални от 01.06.2025 г. насам. В справката от НАП може и да фигурират записи от 2003 г. насам, но те не съдържат цялата необходима информация. Членът от КТ, който цитирате, е в сила също от 01.06.2025, а информацията по ал. 4 все още не се предоставя на работодателите.
Документа за размера на пенсията е необходим само за определяне размера на здравните осигуровки /ако се достига максималния осиг.доход/
#2 | Днес в 11:28
Трудовата книжка има отбелязани само последните 2 години трудов стаж и я занесох. Данни от Единен електронен трудов запис има за целият ми трудов стаж и съгласно цитираният член от КТ е официален документ. Това може да се види и в сайта на НАП, където изрично е подчертано: "От 1 юни 2025 г. ЕЕТЗ замества трудовата книжка.". Закона е в сила от 01.06.2025 и не означава, че важи само за данни след тази дата, а от 01.06.2026 година, ще е единственият начин за доказване на трудов стаж.
#3 | Днес в 11:52
Това е от страницата на НАП
https://portal.nra.bg/details/etz-request
#4 | Днес в 12:05
Публикации: 10395 / 1830
В ЕТЗ от 2023 до 11.06.2025 има данни само за датата на сключване и датата на прекратяване на трудовите договори. Датата на постъпване е попълнена автоматично както датата на сключване на договора, а това в повечето случаи не е вярно. Освен това няма данни за признатия и непризнат трудов стаж за периода. Няма данни за работното време и т.н. Причината - такива данни не са подавани с уведомлението по чл.62.
Казвате, че имате 38 години стаж. Значи и преди 2003. Няма да питам защо в трудовата книжка имате само 2 години, но за да Ви я издадат сигурно сте попълнили декларация, че постъпвате на работа за първи път и не Ви е издавана трудова книжка (стария чл.348, ал.2) Ако сте загубили трудова книжка, Ваше задължение е да си извадите нова чрез Инспекцията по труда. Ако сте заемали длъжност, за която не се издава ТК (сигурно има и такива), представете друг удостоверителен документ (УП, заверена справка от НОИ/НАП, ...)
За да има удостоверителен характер, справката трябва да е заверена от компетентно длъжностно лице, с не само разпечатка от сайта на НАП.
И пак повтарям: в ЕТЗ преди 91.06.2025 няма информация за признат трудов стаж.
#5 | Днес в 12:48
Благодаря ви за подробният отговор. Значи чл.347а от КТ е на практика абсолютно кух член?
УП-3 ли е необходимо в моят случай?
#6 | Днес в 15:03
Публикации: 397 / 52
Представете документите, които сте представили пред НОИ за да Ви определят размера на пенсията.
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група