Може ли да бъде отказан отпуск по 164в в предизвестие

Днес в 11:21 105 4

Днес в 11:21
Публикации: 2 / 0
Здравейте,

Напускам работа и имам 2 месеца предизвестие.
Още при входирането на заявлението изявих желание да използвам оставащия ми платен отпуск, а не да ми бъде изплатен. Получих отказ, без съществена причина.
Търся вариант да използвам 2-3 седмици платен/неплатен отпуск в края на предизвестието, който не може да ми бъде отказан, и като баща на малко дете най-удачно ми се струва по тази линия чл. 164в. Това явно е нещо ново и не намирам много информация по темата и моля за съвет:

- Единственият отпуск, който съм ползвал като баща е полагащият се 15-дневен при раждане и след изписване на детето; до колкото разбирам имам право на пълния размер от 2 месеца по чл 164в
- Къде мога да открия образец на молба за ползване на този отпуск?
- Какви документи трябва да приложа към работодателя, за да не получа отказ или отлагане на отговор?
- С какви дати трябва да го оформя, ако да речем го подам днес и да съм спазил "10 работни дни предварително"
- Последният ден на този отпуск трябва да съвпада с последния ден от договора ли?
- Ако аз съм в такъв отпуск, детето може ли да продължи да посещава детска градина?

---
Чл. 164в. (Нов - ДВ, бр. 62 от 2022 г., в сила от 01.08.2022 г.) (1) Бащата (осиновителят) има право на отпуск за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст в размер два месеца, когато не е ползвал отпуск по чл. 163, ал. 10, чл. 164, ал. 3, чл. 164б, ал. 2 и 5 или чл. 167, ал. 1.
(2) Когато бащата (осиновителят) е ползвал отпуск по чл. 163, ал. 10, чл. 164, ал. 3, чл. 164б, ал. 2 и 5 или чл. 167, ал. 1 за период, по-кратък от два месеца, той има право на отпуск по ал. 1 в размер на разликата между два месеца и ползвания отпуск.
(3) Отпускът по ал. 1 може да се ползва наведнъж или на части.
(4) Бащата (осиновителят), който иска да ползва отпуск по ал. 1, уведомява за това работодателя си най-малко 10 работни дни предварително.
(5) Отпускът не се ползва при смърт на детето, лишаване на бащата от родителски права или ограничаването им, даване на детето за осиновяване, прекратяване на осиновяването, както и когато детето е настанено в заведение на пълна държавна издръжка или е настанено по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето.
(6) През време на отпуска за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст на бащата (осиновителя) се заплаща парично обезщетение при условия и в размери, определени в отделен закон. Времето, през което се ползва отпускът, се признава за трудов стаж.
(7) Редът и начинът за ползване на отпуска се уреждат с наредба на Министерския съвет.
#1 | Днес в 11:41
Публикации: 276 / 60
Ако отговаряте на условията за ползване на този вид отпуск, и сте го заявиле най-малко 10 дни преди ползването пред работодателя, той трябва да ви го разреши.
https://www.dpc.bg/bg-insights/the-end-of-the-mothers-only-era-in-childcare-fathers-are-now-also-entitled-to-parental-leave
#2 | Днес в 11:49
Публикации: 2 / 0
Ако отговаряте на условията за ползване на този вид отпуск, и сте го заявиле най-малко 10 дни преди ползването пред работодателя, той трябва да ви го разреши.
https://www.dpc.bg/bg-insights/the-end-of-the-mothers-only-era-in-childcare-fathers-are-now-also-entitled-to-parental-leave

Отговарям на условията, да. Имате ли повече конкретика и по другите въпроси?
Къде мога да намеря образец?
#3 | Днес в 12:01
Няма официално образец на молба-заявление за ползване на този вид отпуск. Изгответе си заявление, като в него изрично посочете ,че не сте ползвали другите видове отпуск. Подайте заявлението пред работодателя 10 дни преди периода в който искате да го ползвате, като си изчислите точно дните, ако искате да бъдат в края на предизвестието ви/може да го подадете и по-рано/. Детето може до посещава детска ясла или градина, защото те не се считат за пълна държавна издръжка.
#4 | Днес в 12:03
Това е образец който ще си попълните за ползване на този вид отпуск.
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група