Здравейте, отново. Искам пак да Ви попитам, понеже колегите и колежките и те не могат да ми съдействат. Сградата няма да минава през преоцедура за преоценка, защото сега до 10.12 ще ни приключи един основен ремонт за външна изолация, т.е ще завишаваме стойност и предполагам, че попадаме в това изключение "36.1.5. не се извършва тест за обезценка на активи, които са в процес на придобиване/строителство със срок под една година" от ДДС 20 от 2004 г. Въпроса ми е друг. Ще го правим с вътрешна комисия. Понеже НСС 36 не се прилага в бюджет, реално отчетната стойност = цената на придобиване/20 група/ - натрупаната амортизация, т.е балансовата стойност към 30.11 по амортизационния план. Въпроса ми е на активите, които оставаща амортизация и на които ще им се прави процедура за преоценка, реално според Вас как е редно да се определени пазарната цена, спрямо т.36.1.1 "За текуща възстановима стойност на тези активи се приема справедливата им стойност, като за нейна индикация може да се ползва и текущата покупна цена на сходен актив със същия потенциал на икономическа изгода." от ДДС 20 от 2004 г. ? Пример: ДМА е закупен за 2 000 лв. и срок на амортизация 4 г.. Има начислена амортизация за 1750 лв. към 30.11.2025 г., т.е балансовата му стойност е 250 лв. и тя ще служи при прегледа. На актива му остават още 6 месеца примерно до приключване на амортизацията, т.е да бъде амортизиран напълно в плана. Пазарната цена изцяло нов идентичен или сходен актив към 01.12.2025 г. приемаме е, че е 2 500. Ако приемем, че срока за амортизация пак е 4 г. то към 30.11. 2025 г. на теория този актив би имал 2 187,50 лв. начислена амортизация и балансова стойност 312,50 лв., понеже изхождам от идеята актива да има същия потенциал на икономическа изгода. Така решаваме, че пазарната цена на актива е 312,50 лв., което е повече от балансовата стойност на заведения ДМА в размер на 250 лв. Така актива не подлежи на обезценка. Мисля, така да направи документално комисията за всичките активи, защото така правя съпоставка, ако актива беше закупен сега, каква би му била балансовата/пазарна стойност за тези оставащи 6 месеца. Ако пазарната цена за тези 6 месеца е примерно 240 лв, бихме посочили, че не се пренебрегва.