Обезценка на ДМА

14.11.2025, 23:06 715 8

14.11.2025, 23:06
Публикации: 47 / 0
Здравейте, Колеги. Един бърз въпрос, понеже не успях да намеря подробна информация, понеже повечето колежи и колежи не са правили обезценка на ДМА, след въвеждане на амортизацията в бюджета. Та въпросите са два. Първият ми въпрос е, понеже имам ДМА, чиято балансова стойност в Амортизационния план е с напълно начислена амортизация, която е натрупвана в група 24  и съответната сметка, реално подлежат ли  на процедурата за обезценка и преоценка на ДМА?  Чета т. 16.24 от ДДС № 20/2004, където пише: "При извършването на прегледа за обезценка, отчетната стойност на актива се съпоставя с текущата възстановима стойност, съответстваща на оставащия полезен срок и потенциал на икономическа изгода на актива. Ако отчетната стойност е по-висока, тя се коригира до размера на текущата възстановима стойност" .   Ако правилно разбирам, че след като е изтекъл определения полезен срок, т.е  актива е напълно амортизиран  в амортизационния план, реално той не подлежи на  евентуално завишава на стойността на актива, т.е на процедурата обезценка и преоценка.        Вторият ми въпрос е дали може да кажете, дали трябва да се наеме задължително външен оценител или може  изцяло с вътрешна комисия, която да изготви някакъв доклад до директора?
#1 | 15.11.2025, 07:30
Публикации: 2 / 1
Здравей,

Всеки актив може да подлежи на преоценка. Няма значение дали е счетоводно амортизиран, стига да има хляб в него.

Задължително обезценка/преоценка се прави от компетентно лице с документи доказващи квалификацията му. Ако го няма в твоята институция тогава външен оценител.

Един съвет винаги в пазарната оценка изисквай от оценителя да пише и предполагаем оставащ срок за ползване на актива.

#2 | 15.11.2025, 14:03
Защо да пише и  предполагаем оставащ срок  ? Образователна институция сме към Министерство на образованието и науката. По счетоводна политика ДМА до 1800 лв.  с ДДС се амортизират за 2 години. Излиза, че ни е по на далавера на всеки  2 години да бракуваме документално ДМА-та и да продължаваме да си ги използваме, просто няма да се водят.
#3 | 15.11.2025, 15:19
Публикации: 2 / 1
Предполагаемия оставащ срок ще го ползваш за новата амортизационна норма.
Това, че един актив е счетоводно напълно амортизиран не значи, че трябва да се бракува... просто си стои.
#4 | 15.11.2025, 23:12
Публикации: 4952 / 897
Обезценката е намаляване на стойността, в случай, че дадения актив е със завишена справедлива стойност. На напълно амиртизиран актив с нулева или някаква остатъчна балансова стойност няма какво да обезценявате. Редовни обезценки се правеха преди въвеждането на амортизациите, след това рядко.

За обезценката на повечето активи не е нужно да се търси оценител, но СмП искат да има как комисията е направила преценката за обезценка, някакво документирано сравнение на стойности, например на същите или подобни активи в каталози, оферти и т.н. За един компютър, или климатик или подобни "елементарни" активи няма какво да търси оценител. За по-сложни, например сгради може би е реалистично да се потърси оценител, но пак може да се направи някакво сравнение с цените на имотите. А доколкото цените на имотите летят нагоре едва ли ще има случай стара сграда да има нужда от обезценка :) За преглед за преоценка нагоре мисля, че не се прави ежегодно, откакто се въведоха амортизациите в бюджета. Даже в т. 36.1. на ДДС20 се говори само за обезценка на ДМА.

Не можете просто така да бракувате "документално" активи, понеже трябва да имате документ за бракуването и унищожението - предаване за рециклиране, вторични суровини и т.п. Особено за активите с електронни елементи. Но може да си ги ползвате и напълно амортизирани, докато не станат реално негодни и ги бракувате реално.

#5 | 16.11.2025, 05:55
Благодаря, понеже получихме съобщение, че всички които не са правили процедура за обезценка и преоценка да я направим сега, а след това на всеки 3 години задължително. Реално всичките колеги, които съм питал нищо не са правили, след 2017 г. и въвеждането на амортизацията с натрупване. Поне 75% от ДМА-та са с нулева балансова стойност в амортизационния план, но в група 20-та си се виждат в пълният размер. Колежката преди мен е правила обезценка на стари компютри преди време   с цел да ги продадат на вторични, но тогава е нямало амортизация.  Единствените активи, които в плана за амортизация имат реална балансова стойност е сградата и техника и обзавеждане, които са закупени по проекти от миналата и настоящата календарна година.  Реално 8 лаптопа по проекти, 3 интерактивни дисплея  проекти, сградата, 3 бр. външни спортни фитнес уреда и една бетонна рампа се водят с действаща амортизация в амортизационния план.
#6 | 17.11.2025, 09:34
Публикации: 4952 / 897
Трябва да правите разлика между "преглед за обезценка" и "обезценка". При прегледа, който е задължителен, ще вземете решение, че поради такива и такива причини не се налага обезценка.
#7 | 17.11.2025, 19:35
Ясно. Много благодаря.  Повечето колеги са разбрали ,че задължително трябва да се направи обезценка или преоценка, след  изпратената ни информация по имейл. По принцип ние всяка година в  доклада за годишната инвентаризация пишем текст от вида, че   няма ДМА, които да подлежат на обезценка или преоценка, но без да  посочване нищо друго, като информация и обяснения.
#8 | Днес в 15:21
Здравейте, отново. Искам пак да Ви попитам, понеже колегите и колежките и те не могат да ми съдействат.  Сградата няма да  минава през преоцедура за преоценка, защото сега до 10.12 ще ни приключи един основен ремонт за външна изолация, т.е ще завишаваме стойност и предполагам, че попадаме в това изключение "36.1.5. не се извършва тест за обезценка на активи, които са в процес на придобиване/строителство със срок под една година" от ДДС 20 от 2004 г. Въпроса ми е друг. Ще го правим с вътрешна комисия. Понеже НСС 36 не се прилага в бюджет, реално отчетната стойност = цената на придобиване/20 група/ - натрупаната амортизация, т.е балансовата стойност към 30.11 по амортизационния план. Въпроса ми е на активите, които оставаща амортизация и на които ще им се прави процедура за преоценка, реално според Вас как е редно да се определени  пазарната цена, спрямо т.36.1.1 "За текуща възстановима стойност на тези активи се приема справедливата им стойност, като за нейна индикация може да се ползва и текущата покупна цена на сходен актив със същия потенциал на икономическа изгода." от ДДС 20 от 2004 г. ? Пример: ДМА е закупен за 2 000 лв. и срок на амортизация 4 г.. Има начислена амортизация за 1750 лв. към 30.11.2025 г., т.е балансовата му стойност е 250 лв. и тя ще служи при прегледа. На актива му остават още 6 месеца примерно до приключване на амортизацията, т.е да бъде амортизиран напълно в плана. Пазарната цена изцяло нов идентичен или сходен актив към 01.12.2025 г. приемаме е, че е  2 500. Ако приемем, че  срока за амортизация пак е 4 г. то към 30.11. 2025 г. на теория този актив би имал 2 187,50 лв. начислена амортизация и балансова стойност 312,50 лв., понеже изхождам от идеята актива да има същия потенциал на икономическа изгода. Така решаваме, че  пазарната цена на  актива е 312,50 лв., което е повече от балансовата стойност на заведения ДМА в размер на 250 лв. Така актива не подлежи на обезценка. Мисля, така да направи документално комисията за  всичките активи, защото така правя съпоставка, ако актива беше закупен сега, каква би му била балансовата/пазарна стойност за тези оставащи 6 месеца. Ако пазарната цена за тези 6 месеца  е примерно 240 лв, бихме посочили, че не се пренебрегва.
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група