Осигуровки по граждански договор

Днес в 08:46 54 4

Днес в 08:46
Публикации: 3 / 0
Здравейте!
Работя на трудов договор, но ми предстои подписване и на граждански договор. Извинявам се за глупавите си въпроси, четох, но се обърках.
- По гражданския договор осигуровките изцяло ли се плащат от изпълнителя или и възложителя плаща част, както при трудовия договор? Разбрах, че се плащат здравни осигуровки, ДЗПО и за пенсии.
- Възложителя ще ми изплаща сумата бруто, т.е данъка и осигуровките изцяло изпълнителя ли плаща?
-Тъй като пробвах калкулатори за да си сметна дължимия данък и осигуровки и се обърквам, там се изисква и сумата на облагаемия доход от трудовото правоотношение, освен сумата по гражданския договор. Тя каква връзка има след като по трудовия договор ми се начислява данък и осигуровки?
#1 | Днес в 08:53
Публикации: 10515 / 1855
По ГД осигуровките се делят между възложител и изпълнител, аналогично на трудовия договор
Възложителят плаща брутното възнаграждение, намалено с личните осигуровки. А ако плащането е през периода януари -септември, удържа и данъка.
Данъкът винаги е за сметка на изпълнителя. При плащане през м.01-09. се удържа и внася от възложителя. При плащане през четвъртото тримесечие по желание на изпълнителя може да се удържи от възложителя при плащането или да остане дължим от изпълнителя. Във втория случай испълнителя внася данъка при подаване на годишната данъчна декларация.
ГДД се подава при всички случаи.
Осиг.доход от ТД се декларира, за да не се надссочи максималния осиг.доход
#2 | Днес в 09:12
Много благодаря за отговора!
По отношение на данъка, тъй като гражданския договор ще бъде от 24.11 до края на 04.2026г, т.е. данъка за м.11 и м.12 ще го платя като изпълнител при подаване на декларацията, а за останалите месеци възложителя ще удържа от сумата и привежда данъка?
#3 | Днес в 09:26
Публикации: 10515 / 1855
Зависи кога се плаща - всеки месец, на няколко месеца, накуп накрая....
#4 | Днес в 09:58
Плащането ще бъде всеки месец
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група