Месец на двойно обращение

Днес в 20:13 45 2

Днес в 20:13
Публикации: 220 / 63
Здравейте колеги,
                                  Във връзка със ЗВЕРБ и месец януари 2026г., когато ще вървят двете валути имам две питания:
1.Заплатите за 12.2025г. може ли да ги изплатим на работещите в лева през 01.2026г., тъй като левът все още е официално платежно средство/според мен няма пречка, но пък може нещо да съм изтървал/
2.Когато получим фактура в брой през месец 01.2026г. по какъв начин може да се разбере с левове ли е платена или с евро. Не съм срещнал изисквания за текст по фактурата, а си мисля, че и касовият бон прикачен към фактурата няма да дава подобно инфо за нас, като обработващи документите...
Та си мисля, че май ще е едно към гьоторе, но може пак да съм изтървал нещо :wink1:

С две думи любопитен ми е вашият прочит по двете теми...

Хубава вечер!!!
#1 | Днес в 20:31
Публикации: 58 / 16
На първия въпрос - не може - чл.45 от Закона за въвеждане на еврото:
Считано от датата на въвеждане на еврото в Република България възнагражденията за положен труд, обезщетенията, паричните и социалните помощи, пенсиите по част първа от Кодекса за социално осигуряване и добавките към тях и гарантираните вземания по Закона за гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя се изплащат в евро и се преизчисляват съгласно чл. 12.
По втория въпрос - може да се състави някакъв вътрешен документ (РКО) и в него да си напише валутата (лева или евро), каквато ви е необходима според наличността в касата.
#2 | Днес в 20:47
Публикации: 220 / 63
Благодаря Nicolcho,
                                   т.1 я приключихме категорично, щом има текст в ЗВЕРБ-а :good:

По точка 2 обаче: игричките са едно на ръка, аз се чудя като ми тупнат 500 фактури за покупки в брой и аз имам КАСА 10000.00лева и 10000.00евра стартов пакет примерно ще има ли ориентир коя фактура как фактически е платена, когато е пазарувал моят клиент каква валута е ползвал, т.е. аз да го видя върху документа, а не да питам документ по документ... Не че и той ще помни :smile1:

Благодаря още веднъж :good:
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група