Възможна ли е регистриция като търговец/СОЛ със задна дата?

Днес в 07:36 54 0

Днес в 07:36
Публикации: 2 / 0
Писах за моя случай. Накратко:

1. В продължение на над 10г работих в чужбина.

2. През август 2020г се върнах в БГ със семейството ми (дете на 2г). Първоначално работех от вкъщи. Но през септември 2020г ме съкратиха.

3. През 2021 ползвах спестявания. Идеята бе да се върна в чужбина да работя. Но в средата на 2021 след изкаран Ковид при мен възникнаха здравни усложнения

4. През 2022 продадох акции, които притежавах. Печалбата бе около 80 хиляди лева. Част от нея е реализирана на “нерегулируем сегмент” и по тази причина е облагаема с 10% данък.

5. През 2023 продадох криптовалута, която притежавах, но продажбата бе на загуба. Същата година подадох молба към моя чуждестранен ЧПФ за предсрочно пенсиониране по болест

6. През 2024 молбата ми бе удовлетворена и започнах да получавам доходи от моя ЧПФ

Горното не съм декларирал пред НАП.

Разполагам с фирма, която не е извършвала дейност през този период. И близки разполагат с фирма.

По т.4 дължа данък като ФЛ. Но ако извършвам търговията като търговец съм освободен от данък. Освен това бих могъл да пренасям загуба от една година в друга. Минусът е, че ще дължа осигуровки. Не съм смятал в детайли, но сумите, които дължа в двата варианта са сходни. За това предпочитам да се реагирам като търговец така поне това време ще се брои за стаж.

Възможно ли е да се регистрирам като търговец/СОЛ със задна дата? Ако да - каква е процедурата?
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група