ДДС тренировъчни програми онлайн

12.01.2026, 22:46 270 2

12.01.2026, 22:46
Публикации: 2 / 0
Здравейте! Работеща фирма с обща регистрация по ЗДДС  продава  онлайн спортни услуги тренировки по калистеника /  тренировки със собствено тегло/. Клиентите са физически лица в БГ, в различни държави в ЕС и различни в  извън  ЕС,  напр.Канада, САЩ. Тренировките са изцяло онлайн, виртуално, но  не  са напълно автоматизирани. Услугите не са точно консултантски и не са точно по  Закона  за  спорта -нямат регистр.за това, може би не са и само с обучителен характер и не съм сигурна дали тези  услуги се броят  като виртуално спортно събитие. Просто  клиентите - ФЛ използват персоналните  тренировъчни режими  за да тренират правилно, продажбава се случва с помощта на  фб, инстаграм, др.платформи- приложения, но НЕ е онлайн магазин, просто се дава линк за плащане към stripe и клиента плаща  и получава услугата виртуално  с  помощ на на  физическо  усилия на треньора, не е автоматизирано, ръчно се прави.  Въпроса ми е за продажбите  към САЩ  напр.  има ли ДДС според вас и ако не кой е члена  с основанието / объркано  ми е как се определя  тази услуга/ ? Като не е онлайн магазин длъжни  ли са да се регистр по  ОСС? Продажбите към различните държави с отделни фактури/отчети да продажби ли трябва да се  декларират в дневник продажби  или  може с 3 фактури - за  БГ клиенти, за клиенти ЕС, клиенти извън  ЕС? Променя ли  новия  член от 01.01.2026г.  в чл.21 ал.12 и ал.13 ЗДДС трактовката по  ДДС на клиенти за тези услуги извън ЕС според вас? А ако друг собственик има друга фирма на друг адрес със същата  дейност и се регистрира по новия режим за малко предприятие в ЕС  ще може ли да не  плаща ДДС при сделките си с ЕС за този вид услуги с ФЛ?
#1 | Днес в 00:22
Публикации: 83 / 15
Здравейте, вие в качеството на колега или собственик на фирмата питате?
Ако сте колега, прочетете темата е обсъждана, ако сте собственик, намерете колега и се консултирайте преди да започнете за да организирате правилно бизнеса си.
Ето наколко насоки от мен:
1. регистрация в НАП, дори и да не сте онлайн магазин, вие продавате услугите си- вид тренировъчни курсове онлайн. В приложението към НАП трябва да декларирате, че ползвате Страйп и че ще имате неприсъствени плащания от клиенти. От НАП след като ви регистрират ще ви дадат номер  RF......
2. Този номер посочвате в документ, който издавате на всеки клиент ФЛ, фирма от БГ, ЕС и извън ЕС . Всичките тези продажби, платени през Страйп или друга платформа за плащания неприсъствено от клиентите ви ги посочвате и подавате ежемесечно одиторски файл към НАП, този файл замества отчет от касов апарат. Реквизитите ще ги видите в Н- 18.
Ако имате касов апарат и маркирате всяко плащане, тогава одиторски файл не се подава

3. за клиентите в :
-БГ начислявате 20% ддс
-за ФЛ в ЕС-20% ддс и след 10 000евро-регистрация ОСС и ставките на държавите в ЕС. Подавате тримесечни отчети и на три месеца внасяте ддс.
-за фирми с ддс номер в ЕС без ддс
-за фирми и ЕС от трети страни-без ддс Не виждам в чл21 ал 13 и 14 да се променя нещо за вас.
Това за друг собственик на същия адрес и същата дейност не мисля,че е ок, но вие си
преценявате.
няма как да стане с три фактури отчитане на продажбите, но с три отчета продажби, да.
Като от 01,01,2026 отчет за продажбите по ОСС режим трябва да е отделен и да се посочва в дневник по ддс, до сега не беше задължително.
#2 | Днес в 18:47
Публикации: 2 / 0
Благодаря за отговора. Може ли линк към обсъжданата тема.

Вероятно не съм  се  изразил добре или непълно  по казуса, но
Питането ми за новите алинеи 12 и 13 в чл.21 беше във връзка с това, АКО дейността се третира като спортна дейност, предоставяна виртуално - защото това е спорт и изготвяне на спортни упражнения на клиента -индивидуална програма, която се предоставя  виртуално и след това има обратна връзка дали ФЛ изпълнява правилно упражненията и насоки, и влиза в тази алинея то тогава  от това да начислявам ддс по 21  ал.1 ЗДДС / до 31.12/ ще се промени да не начилявам по новите алинеи?

Не разбрах за клиенти ФЛ в Сащ примерно по чл.21 ФЛ те нали не попадат в изключенията и би трябвало да има 20% ДДС, защото казвате за трети страни че е без ддс?

Сигурни ли сте,че фирмата трябва  да се регистрира по ОСС, при положение че  услугите които прави не са  извършени  по  електронен път / не и по пълната трактовка -  не  са  автоматизирани..изискват човешка  намеса..)

Ако има друга фирма с оборот под прага на  друг адрес защо да не може  да не е  рег.по ДДС / малко предприятие, малко в ЕС/ и  съответно  да няма  ДДС на  продажбите в  САЩ, ЕС  / разбира се ако е  под прага/.

Насоката да се регистрира в НАП за плащанията по ръчен  линк към страйп,  дори и да не е онлайн магазин с цел избягване на риск ли е? Собственика не може да  ми  извади  одиторски файл?  Какво ще стане  ако не се, нали не е длъжен да се  регистрира като няма онлайн магазин?

Благодаря!
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група