Третиране по реда на ЗДДФЛ и КСО при авансово плащане при граждански договор

Днес в 17:30 91 5

Днес в 17:30
Публикации: 26 / 2
През м. януари е сключен граждански договор, по който изпълнител е лице, което не се самоосигурява (безработно е).Предвидено е 100 % авансово плащане по договора, което ще се извърши през м. януари 2026г., а срокът за изпълнение на възложената задача е до края на м.юли 2026г.
За кой месец следва да се отнесе получения осигурителен доход и кога следва да се начислят и платят дължимите осигуровки и данъци, предвид това че дължимостта на осигуровките и данъка е обвързано с плащането на възнаграждението?

#1 | Днес в 17:38
Публикации: 3276 / 467
Аз лично ще си го отнеса по подотчетни лица или някакви разчети. Когато работата бъде свършена, ще си направя нужните изчисления, ОД ще е за месеците, в които е вършена работата, на база срока на договора и предадените протоколи. Тогава ще удържа и данъка. И да, знам какво казва законът по отношение на данъците, обаче няма да правя удържа сега и после корекции и преизчисляване. НАП сигурно имат някаква практика по тези въпроси, можете да проверите въпросите и оттоворите.
#2 | Днес в 18:10
Аз лично ще си го отнеса по подотчетни лица или някакви разчети. Когато работата бъде свършена, ще си направя нужните изчисления, ОД ще е за месеците, в които е вършена работата, на база срока на договора и предадените протоколи. Тогава ще удържа и данъка. И да, знам какво казва законът по отношение на данъците, обаче няма да правя удържа сега и после корекции и преизчисляване. НАП сигурно имат някаква практика по тези въпроси, можете да проверите въпросите и оттоворите.
Благодаря, но в договора е вписано 100 авансово плащане в срок от 5 дни от подписване на договора, така че няма как да си го отнеса по някакъв разчет, тъй като данъкът си е дължим първо тримесечие :)
#3 | Днес в 18:48
Публикации: 10630 / 1885
СИС се издава при плащането.
За данъка важи датата на плащане. Следователно Д55 и данъка до 30.04.
Д1 и Д6 се подават до 25-ти на месеца, следващ плащането. Т.е.до 25.02. Подават се за всички месеци, през които е положен труда. Т.е.за 7 месеца. Как ще подадете Д1 за бъдещи месеци - не зная Дано по този ГД да няма осигуровки.
За осигуровките доходът (след НПР) се дели на всичките месеци (7) и се сравнява с МРЗ. Идея си нямам как ще коригирате, ако през март лицето почне работа накъде.
#4 | Днес в 19:13
Публикации: 3276 / 467
Знам кога се дължи данъка. Казвам аз какво правя в тази ситуация - имах я точно такава миналия месец с едни умни клиенти. Законът не може да обхване всички опции от обективната действителност, една от които е 100% плащане на физическо лице месеци, преди да свърши работата...
#5 | Днес в 19:57
Знам кога се дължи данъка. Казвам аз какво правя в тази ситуация - имах я точно такава миналия месец с едни умни клиенти. Законът не може да обхване всички опции от обективната действителност, една от които е 100% плащане на физическо лице месеци, преди да свърши работата...
Благодаря, навярно това е най-разумно !
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група