Разпределяне на дивидент

Вчера в 18:11 432 12

Вчера в 18:11
Публикации: 116 / 4
Здравейте,
Съгласно  ЗОПБ чл.3, ал.1 т.4 стойност на дивидент >=1000 лв. не може да бъде изплатена в брой.
Възможно ли е и как практикувате вие дивидент със сума над 1000 лв. да бъде изплатен на няколко пъти в срок 4-то тримесечие?
Възможно ли е да бъде направено това с няколко Решения на едноличния собственик на капитала в ЕООД за разпределение на дивиденти?
Трябва ли Решението на едноличния собственик на капитала в ЕООД за разпределение на дивиденти да се обяви в ТР заедно с ГФО или в друг срок?
Ако са няколко протокола/решения как се случва това?
Става въпрос за изплащане на дивидент на собственик на ЕООД.

Предварително благодаря!
#1 | Вчера в 18:43
Публикации: 3289 / 473
Не се обявяват.
В Тита има становище, че 1000 лв. в брой са ограничение за всички дивиденти в брой за цялата година.
Адвокатите го третират, като ограничение на плащане по един протокол.
Ще видим накрая какво ще излезе.
#2 | Вчера в 18:51
Здравейте,
Аз в Становище на НАП Изх. № М-26-Д-542 /  21.05.2020 год. чета следното:

"Освен това в Указанието е даден пример, свързан с изплащането на дивидент на съдружник повече от един път в годината, чиято обща стойност е, например 30 000 лева. В случай че за всяко едно от плащанията има изготвен протокол – решение на съдружниците и сумата на всяко едно от тези плащания (предвидена в съответното решение на общото събрание) е под законовоопределения размер, то всяко едно от плащанията на дивидент не би следвало да се разглежда като част от свързани помежду си платежни операции на едно и също основание, доколкото всяко едно от плащанията се основава на отделно решение на общото събрание на съдружниците. "

И затова помислих, че има резон да се направи така с няколко протокола под 1000 лв, които да се считат като самостоятелни плащания.

Прилагам становището като прикачен файл.
#3 | Вчера в 19:24
От 2023 има промяна
#4 | Днес в 10:47
От 2023 има промяна
Благодаря за отговора.
Да, знам че промяната от 10 000 на 1000 лв за дивидент е от 09.2023. Но четох именно това, което вие казвате, че колеги правят по няколко протокола под 1000 лв. и че се приемат като отделни плащания. Логиката ми беше, че след като преди се е приемало един протокол под 10 000 лв за отделно плащане, че и сега ще е така за 1000 лв.
Цитирах становището от 2020г., защото само това намерих. :)
Може ли да ми дадете линк към Становището в Типа, не го намирам.

Предварително благодаря!
#5 | Днес в 10:59
Нямах предвид, че промяната е от 10 к на 1 к. Нали в оригиналния пост за това питате.

https://www.tita.bg/free/commercial-law/867

Ако се изплаща дивидент въз основа на няколко решения на Общото събрание (ОС) на съдружниците за един месец, налице ли е нарушение на разпоредбата чл. 3, ал. 1, т. 4 от ЗОПБ, ако общата стойност на изплатения за месеца дивидент е над 1 000 лева?

изисква по-обстоен анализ.

Правото на дивиденти (на част от печалбата) представлява основно имуществено право на съдружника/акционера в търговско дружество.

Разпределянето на дивидента е уредено в чл. 78, т. 4 от ТЗ; чл. 137, ал. 1, т. 3 от ТЗ, съответно в чл. 221, т. 7 от ТЗ. Чрез дивидентите съдружникът /акционерът реализира положителния резултат от своето членство в търговското дружество.

Фактическият състав, който следва да се реализира, за да възникне задължението на дружеството за плащането на дивидент е следният:

да е приет годишния финансов отчет,
дружеството да е реализирало печалба,
общото събрание да е гласувало решение за разпределяне на печалбата и изплащане на дивиденти.

3. Ако се направи исторически преглед на правната регламентация по ЗОПБ, по отношение на изплащането на дивиденти, то следва безспорният извод, че за първи път с последната промяна дивидентите са изведени от регламентацията по чл. 3, ал. 1, т. 1 и т. 2 от ЗОПБ в отделна правна норма, в която размерът на плащането в брой е и значително по-нисък - до 1 000 лева.

Преди изменението с въвеждането на новата разпоредба на т. 4, регулацията на плащането на дивидента беше в чл. 3, ал. 1, т. 1 и т. 2 от ЗОПБ:

Ако дивидентите са на стойност 10 000 лева и повече, те се изплащаха по сметка (чл. 3, ал. 1, т. 1). Ако основанието, от което възниква плащането на дивидентите е в размер равен или над 10 000 лева, то независимо че плащането на дивидентите се извършва на няколко части в размер под ограничителния праг, то съгласно изискването на чл. 3, ал. 1, т. 2 от ЗОПБ тези частични плащания също се извършват по сметка.

За уточнение отново следва да посочим, че в първоначалната редакция на закона в чл. 3, ал. 1, т. 2 от ЗОПБ се разглеждаха частични парични престации по договор, чиято обща стойност е равна на 10 000 лева и повече.

4. В указание № УК-3 от 04.04.2011 г. на МФ в т. IV „Примери по прилагане на ЗОПБ“, в т. 6 се посочва по отношение на дивидента, че ако три пъти в годината се изплащат дивиденти въз основа на три различни протокола на ОС на съдружниците, то всяко едно от плащанията на дивидент не би следвало да се разглежда като част от обща парична престация, тъй като всяко едно от плащанията се основава на отделно решение на ОС на съдружниците.

При така даденото указание по отношение на плащането на дивиденти въз основа на различни протоколи на ОС на съдружниците, в практиката се съставят множество протоколи на ОС на съдружниците за разпределяне на дивиденти в размер под ограничителния праг.

5. Този подход на избягване на ограничението за плащане беше разумен, тъй като всяко отделно решение на ОС, се разглежда като отделен договор. Но с промяната на текста в чл. 3, ал. 1, т. 2 от ЗОПБ (обн. ДВ. бр. 94 от 29.11.2019 г.) и въвеждането на израза: „свързани помежду си платежни операции, извършени на едно и също основание“ считам[1], че подобно разделяне на сумата на дължимите дивиденти към съдружниците, с множество протоколи на стойност под 10 000 лева крие риск от санкции.

Считам, че при наличие на печалба в годишния финансов отчет, отделните плащания на дивиденти през годината по няколко протокола на ОС за нейното разпределяне, са свързани помежду си плащания, извършени на едно и също основание в рамките на годината, т.е. налице е чл. 3, ал. 1, т. 2 от ЗОПБ. Основанието за плащане е членството на лицето в търговското дружество, а протоколът от решението на ОС на съдружниците е заключителния елемент от фактическия състав за възникване на правото на получаване на дивидент.

6. С въвеждане на новата т. 4 от чл. 3, ал. 1 от ЗОПБ (обн. ДВ. бр. 66 от 01.08.2023 г.) законодателят изрично урежда плащането на дивидента в отделна разпоредба на закона, съгласно която плащането на дивидент по смисъла на § 1, т. 4 от ДР на Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) на стойност равна или надвишаваща 1 000 лева следва да се извърши по сметка.
#6 | Днес в 11:04
Публикации: 12897 / 2514
"Считам, че при наличие на печалба в годишния финансов отчет, отделните плащания на дивиденти през годината по няколко протокола на ОС за нейното разпределяне, са свързани помежду си плащания, извършени на едно и също основание в рамките на годината, т.е. налице е чл. 3, ал. 1, т. 2 от ЗОПБ. "

Смятам, че това вече остаря като аргумент.
#7 | Днес в 11:11
Публикации: 185 / 31
От което излиза,чиито собственик на малко селско магазинче е ЕООД трябва да си открие лична и фирмена сметка, за да си изплати /например/ 1200лв дивидент. Честито! :D
#8 | Днес в 11:18
Аз също не изразявам съгласие, обаче някой го е разсъждавал и написал, и затова го споменавам.
#9 | Днес в 11:27
Публикации: 12897 / 2514
Аз също не изразявам съгласие, обаче някой го е разсъждавал и написал, и затова го споменавам.

Понякога в някои публикации желанието авторът на същите да се презастрахова идва в повече, мисля.
#10 | Днес в 11:35
Понякога в някои публикации желанието авторът на същите да се презастрахова идва в повече, мисля.

Благодаря, че се включихте в дискусията.
А какво е вашето мнение?
Нашата идея е да се направят няколко протокола под 1000 лв в месеците от Октомври до Декември (малко ще бъдат, общата сумата е под 10 000 лв)? Срещали ли сте го като практика?
И знаете ли дали е имало проблем с НАП, заради такъв тип изплащане?

Освен това останалата част от дивидента със сума над 10 000 лв. е изплатена по банка.

#11 | Днес в 11:45
Публикации: 185 / 31
До сега не съм чул за случай за проблем с НАП по този повод. Чиновниците просто си искат техните 5% да са внесени и не задълбават в другото. Виж ако НАП бяха банкери, вече можеше и да се интересуват по-надълбоко.
#12 | Днес в 11:51
Честно казано не съм имала проверка от НАП на такива фирми, за да знам. Моята логика е, че това са моите пари и никой не може да ми каже кога и по колко пъти да си ги разпределям.
От друга страна, мисля, че никой не яде доматите с колците и никой не вярва, че малко ЕООД държи някъде 40 к пари и си взима от време на време, след като счетито е направило протокол, ама айде.
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група