Имам нужда от съвет

20.12.2012, 18:19 13178 6

20.12.2012, 18:19
Публикации: 3 / 0
Работих като физическо лице, и извърших стройтелна услуга на Пенсионерски клуб срещу мен има резулюция за извършване на проверка, при което трябва да представя документи на основание чл37.ал.2 и ал3 от ДОПК аз ги нямам . Имам само приемопредавателен протокол за сума от 1400лв и и договор за извършената услуга, който обаче не са нотариално заверени  на бели хвърчащи листчета. Какво следва от тук на натък... Ще съм ви благодарна за вашите съвети.
#1 | 20.12.2012, 19:03
Публикации: 9299 / 1558
Придставяте каквото имате. Кой Ви каза, че е нужна нотариална заверка?
Дано този доход е от 2012г, защото ако е от по-рано би трябвало да сте подала данъчна декларация за съответната година.
Не знам какъв е статута на този Пенсионерски клуб, но покрай плащането на услугата бе трябвало да се внесат и някакви осигуровки...
#2 | 20.12.2012, 19:28
Публикации: 3 / 0
Нямам внесени осигуровки, защото лицето е безработно ако ги внесем сега ще има ли някъкав проблем
#3 | 20.12.2012, 19:51
Публикации: 11934 / 2174
Лицето е безработно и има невнесени осигуровки ли ? И какъвто и проблем да има така или иначе трябва да бъдат внесени най-малко , за да спрат да текат лихви.
#4 | 21.12.2012, 06:53
Публикации: 6403 / 1129
Ситуацията, описана в запитването е доста странна.
Клубовете на пенсионери и инвалиди функционират като форма на социална услуга местна дейност, финансирана от общинския бюджет. Помещенията се предоставят и стопанисват от общината, за чиято сметка са поддръжката им и разходите за комунални услуги. С членския внос обикновено се финансират разходи по решение на общото събрание на клуба, но те не могат да бъдат за строителни услуги, които се финансират единствено от общината. А тя от своя страна би следвало да оформи надлежно документацията си по такъв повод.
Не давате достатъчно ясна информация за проблема, за да ви помогнем с адекватен съвет.
#5 | 21.12.2012, 15:42
Публикации: 3 / 0
Да започна от начало.
Лицето с проблема извършва стройтелна дейност, през месец юни 2012 на Пенсионерски клуб.За самата дейност няма конкурс от общината или клуба,а работи като физическо лице (без да има фирма) с парични средства събрани от членски внос и дарения ,за която услуга получава 1400 лв. ,като той като извършител и управителния съвет на клуба подписват протокол за сумата от 1400 лв , за информация на останалите членове за това за какво са израсходвани средствата. След известно време членовета на клуба се изпокарват по между си и обвиняват управителката на клуба ,че е отклонила парични средства за което тя обвинява замесника си с който  лицето е подписал протокола, и подава жалба в РПУ. След което лицето е извикано в икономическа полиция за обяснянения и към днешна дата получава от агенция НАП "ИСКАНЕ НА ОСНОВАНИЕ ЧЛ 37 АЛ.2 И 3 ОТ ДОПК".Лицето не е внасяло здравни и пенсионни осигуровки през последните 3 години,не фигурира никъде че работи. но има движимо имущество, придобито през последните 2 години .Какво може да последва от тук нататък?
#6 | 21.12.2012, 19:25
Публикации: 6403 / 1129
Смаяна съм от изнесеното от Вас. :(

Да започнем с напомнянето, че Клубовете на пенсионерите и инвалидите не са юридически лица с нестопанска цел по смисъла на Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Те се разкриват към общините и функционират по приет от общинските съвети Правилник. Общото им събрание се състои от всички членове на клуба и то избира председател, заместник-председател и управителен съвет. Финансират се от общината (за разходите по заплащането на осветление, отопление, вода), от членски внос и от дарения. Описвам ситуацията толкова обстойно, за да обоснова тезата си, че те не могат да бъдат възложител спрямо лицето по трудов или граждански договор. По-скоро договорът между лицето и клуба е от рода на тези, които сключват частни лица помежду си.

След като изяснихме тази подробност, можем да направим извода, че лицето е положило личен труд през юни 2012 г.

Физическите лица имат задължение да декларират придобитите доходи от извънтрудови правоотношения в годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ, която се подава до 30 април на годината, следваща годината на придобиване на дохода. До тук нарушение на данъчното законодателство от страна на лицето няма.

По отношение на задълженията за осигуряване може да се каже следното:
При работа без трудово правоотношение лицата са задължително осигурени за инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт на основание чл. 4,ал. 3, т. 5 и 6 от КСО при следните случаи:
• когато лицата полагат труд без трудово правоотношение и получават месечно възнаграждение, равно или над една минимална работна заплата, след намаляването му с разходите за дейността, ако не са осигурени на друго основание през съответния месец; (това е вашият случай - чл. 4, ал. 3, т. 5 от КСО)

Възнаграждението за лицата по чл. 4, ал. 3, т. 5 и 6 от КСО, върху което се дължат осигурителни вноски, се определя след намаляването му с разходите за дейността, определени по реда на Закона за данъците върху доходите на физическите лица (чл. 6, ал. 4 от КСО).
На основание чл. 11 от Наредбата за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица, българските граждани на работа в чужбина и морските лица (Загл. изм. – ДВ, бр. 2 от 2010 г.) при изплащане на суми за работа без трудово правоотношение на самоосигуряващи се лица (лицата по чл. 4, ал. 3, т. 1-4 от КСО) осигурителни вноски не се внасят от възложителя на работата и не се удържат от възнаграждението. Тези лица внасят дължимите осигурителни вноски върху доходите от работа без трудово правоотношение по реда на чл. 6, ал. 8 от КСО (при деклариране на доходите с годишната данъчна декларация по чл. 50, ал. 1 от ЗДДФЛ).
Скрит текст :

Да обобщим:
Лицето има задължението да декларира дохода от извършената строителна услуга и да заплати съответните осигуровки към 30 април на 2013 година.

На този етап и по този повод не може да бъде викано на законни основания от икономическа полиция и от НАП. Тъй като то не е извършило никакви нарушения, би могло да опише ситуацията в жалба до висшестоящите звена на съответните служби, които да вземат отношение по компетентността на подчинените си. :ok:

Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група