Да споделя и аз моите приключения с НАП.
След подаване на искане за давност на здравни осигуровки от 2000 и 2003 г.
Получавам следния отговор.
За периодите от ........ до .... /месеци без данни за здравно осигуряване/ не могат да ви бъдат установени задължения за здравно осигурителни вноски, във връзка с разпоредбата на чл. 109 ал. 1 от ДОПК
Предвид гореизложеното ВИ уведомяваме, че липсва основание срещу вас да бъдат предприемани действия по принудителното събиран от органите на НАП, както и за прекратяване на здравноосигурителните ви права, тъй като същите съгласно чл. 109 от ЗЗо се определят за период от 36 месеца до началото на месеца предхождащ месеца на оказана медицинска помощ/ По тази причина, тъй като задължения за посочените по- горе периоди /месеци без данни за здравно осигуряване/ не са вписани в данъчно осигурителната ви сметка, не е необходимо да бъдат отписвани поради изтегла погасителна давност.
Тези периоди обаче излизат като неплатени като се извади справка от НАП, обаче на гишето ми казват, че немогат да ми кажат какви суми се дължат за същите месеци, защото били много стари и за тях не е подадена декларация образец 7.Декларацията образец 7 е подадена март 2010г. обаче непомна каква дата е написано. Мисля, че беше датата на последното прекратяване на трудов договор.
Ако подам декларация образец 7 дали мога да отнеса глоба ( непомня по кой член давноста за глоба е 2г., но те май си тълкуват законите по свои начин )
Та как да процедирам натам, защото след 1.1.2014 тези пари ще ми бъдат удържани по принципа на най старата неплатена вноска и тогава много бързо ще ги установят. ( На жена ми удържаха от осигуровките за декември и януари пари за точно тези години от 2000 до 2003, за които също не бе подавана декларация образец 7, интересно тогава как са установили точно колко да ми удържат)