Дистанционни продажби от България в страни от ЕС и ДДС

12.02.2013, 11:27 3842 0

12.02.2013, 11:27
Публикации: 48 / 0
Здравейте,

Четох от страницата на НАП за режима на дистанционните продажби /по интернет/ и ДДС, но тъй като не всичко ми стана ясно, бих искала да запитам експертите:

Фирмата е регистрирана за целите на ДДС в България, иска да продава стоки по интернет на купувачи в други страни от ЕС. Например в Германия. Да кажем, че февруари месец продаде стоки в Германия като дистанционни продажби на обща стойност 1200 лв. /с ДДС/. Т.е. продажната цена е била 1000 лева, но фирмата е начислила и 20 % ДДС, тъй като е регистрирана за целите на ДДС в България и купувачите са платили 1200 лв. Тъй като купувачите са отделни потребители, следва ли да се издава фактура за продажба за всеки един по отделно, или това може да стане общо за Германия - т.е. една фактура. Макар че при една фактура не виждам кой точно трябва да се пише за клиент. Тази фактура или фактури включват ли се в дневника за продажби и съответно в справката-декларация за ДДС? /Би трябвало, ама все пак да питам./ Ако не, другаде дали се включват? Ако да, в коя колона се включват и въобще, ако има някакви други особености /а то сигурно има/, моля за информация.

Също така, какви други документи са необходими за осчетоводяването на плащанията по дистанционните продажби. В тези случаи плащанията обикновено стават чрез paypal, epay, monebookers и подобни по дебитни/кредитни карти или банкова сметка... Предполагам извлеченията от тях трябва да се осчетоводяват така, както се осчетоводяват извлеченията от движението по всяка една банкова сметка?!?...

Предварително благодаря!
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група