Понеже и аз умувам по темата, ще изразя своето мнение. Надявам се да се включат и други по темата и да поразсъждаваме заедно.
При мен нещата стоят по следния начин:
Имаме сключен договор за изработка на ишлеме. Става дума за консерви /кисели краставички, консервирани домати, сладка и т.н./ Материалите се закупуват от фирмата възложител. Тя е предоставила и машина за рязане на зеленчуци. Няма складове, няма работници.. нищо - собственик и машина, която както написах с един приемо-предавателен протокол е предоставена на фирмата изпълнител. При извършване на обработката ми предоставят фактура, в която е описан готовия продукт. Напр.: Кисели краставички 10буркана * 1 кг. * 2лв. = 20лв. + 4лв.ддс = 24лв. /съвсем хипотетични цифри съм дала/
Счетоводни записвания:
302/401 - 100кг.* 0,5лв. = 50лв. - краставици /при покупката на осн.мат./
302 / 401 - 1кг. * 0,8 = 0,80лв. сол например и т.н.
* Притеснява ме, че нямам протоколи за предаване към изпълнителя!
При получаване на фактура за краставичките:
303 / 401 - сума
453 1 / 401 - ддс
На база рецептата вложени материали
601 / 302 - краставички, сол и т.н.
611 / 601 - приключване
303/611 - фирмиране на себестойността
Мисля си и за вариант 2
304/401 - фактурата от изпълнителя
601/ 302 - материалите
611 / 601 - прикл. с/ка 601
702 / 611 - при продажбата с отч. ст-ст
702 / 304 - при продажбата с отч. ст-ст
Човърка ме и въпросът с амортизацията на машината... Ясна е контировката, но каква част да отнеса към продукцията/стоката? От къде да знам колко е работила /за да отнеса тази част в стойността на продукцията/стоката/