ЕООД или ЕТ

17.03.2013, 15:11 4427 2

17.03.2013, 15:11
Публикации: 1 / 0
Здравейте,

миналата седмица се сблъсках с докторско ЕТ, което плаща много високи данъци и осигуровки на годишна база, поради спецификата на работа, която предполага висока печалба с ниски разходи. Поразрових се в интернет и попаднах на съвет ЕТ - то да стане ЕООД, като по този начин да падне данък печалба с 5 процента, както и годишни осигуровки за довнасяне. Сборът от данъка и осигуровките на годишна база възлиза на 26,86 % от цялата печалба, а ако съм разбрал правилно функцията на ЕООД-то, то би следвало да остане само данък печалба?

Надявам се да съм задал въпрос, на който да може да се отговори еднозначно, понеже не съм специалист в сферата на счетоводството.

Благодаря предварително.

Поздрави
#1 | 17.03.2013, 16:50
Публикации: 6403 / 1130
Здравейте,

Питате "ако съм разбрал правилно функцията на ЕООД-то, то би следвало да остане само данък печалба? "
Еднозначно - не е така. И при ЕООД собственикът задължително се осигурява. Но има разлики при формирането на данъчната основа и при дължимите осигуровки.

Всеки конкретен случай е различен и по тази причина няма принципно решение на въпрос като Вашия.
Безспорно, от гледна точка на данъка, ставката при ЕООД е с 5% по-ниска. Но ако лицето ползва облекчение за 50% и повече намалена работосрособност, това може да стане само през ЕТ.
От гледна точка на разходите за осигуряване и в двата случая има един и същи диференциран размер на осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, съобразно облагаемия им доход за 2011 г., съответно 420 лв., 450 лв., 500 лв. и 550 лв. Действително, при месечен доход на ЕТ над предварително избрания, се налага довнасяне на осигуровки, но същите се приспадат от печалбата и намаляват данъчната основа на данъка по ЗДДФЛ.
Скрит текст :

Може още да теоретизираме по темата, но ще опитам да Ви дам практически съвет. За да се ориентирати какви разходи би имало лицето, което в момента е ЕТ, в случай, че е ЕООД, можете да ползвате следния калкулатор:

http://www.kik-info.com/calculators/samonaet-eood.php

Той сравнява вариантите "ЕООД / самонает", но можете да заложите параметрите на Вашия казус и ще получите точните числа на данъци и осигуровки за ЕООД. Ще забележите, че има възможност избраният осигурителен доход да се изплаща, като възнаграждение през ЕООД-то, което намалява още облагаемата основа.

Успех! :smile1:
#2 | 17.03.2013, 19:50
Публикации: 1884 / 384
 С 5% по малко корпоративен данък при ЕООД е така, но това е отложено плащане на тия 5%, щото все някога ще се вземе дивидент или ликвидационен дял и ще платят.
 А иначе изравнителните осигуровки при ЕТ са жестоки, ако става въпрос за голяма печалба, но и те имат таван до 2000 осигурителен за 2012 и 2200 за 2013. Така че, оттам нагоре няма изравняване. Въпрос на преценка е и според мен.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група