Неправилно Изчисление на клас прослужено време

22.04.2013, 18:15 4893 2

22.04.2013, 18:15
Публикации: 2 / 0
Здравейте,

Скоро установих, че работодателят ми е изчислил неправилно клас прослужено време - има пропуск на предишен релевантен стаж. Минали са няколко години и те твърдят, че не съм представила трудова книжка при започване на работа. Тъй като те със сигурност не са ми издали такава и няма протокол за загубена книжка (тя е при мен, но нищо не е отразено) исках да попитам възможно ли е започване на работа без трудова книжка (стара или нова) и чия отговорност e това?

Благодаря предварително за вниманието!
#1 | 22.04.2013, 19:02
Публикации: 9381 / 1578
Не би трябвало да Ви назначават без трудова книжка., но не е невъзможно. Работодателят издава ТК само ако лицето постъпва първи път на работа. Във всички останали случаи работникът трябва да представи ТК при започване на работа, за да може работодателят да направи нужните вписвания. След това ТК Ви се връща. Работодателят не е длъжен да съхранява трудовите книжки.
Ако работодателят е поискал трудова книжка и Вие не сте я представила - проблема си е Ваш. Не зная как ще докажете, че не са Ви поискали ТК. Щом сте искала да Ви се признае професионален опит, защо не сте представила доказателство?
Освен това - запознайте се с вътрешните правила за организация на работната заплата във фирмата /нещо, което е трябвало да направите още при постъпване/ за да разберете кой стаж се зачита за придобит професионален опит и кой - не.
#2 | 22.04.2013, 19:59
Публикации: 530 / 19
Проблема наистина е ваш. В "Наредба за трудовата книжка и трудовия стаж" е записано:

Чл. 1. (1) При постъпване на работа работникът или служителят е длъжен да представи на работодателя трудовата си книжка с изключение на случаите, когато постъпва за първи път на работа.
чл. 2(3) Работникът или служителят е длъжен да представя трудовата книжка на работодателя при поискване, както и за вписване на нови обстоятелства в нея.

Отговорността е изцяло ваша, че не сте я представили и то след като са "Минали са няколко години". Все пак работодателя предполагам, че не притежава ясновидски способности, за да знае вие колко трудов стаж имате.
Ако имате стара /жълта, кафява, пембяна/ ТК преди синята и става дума за стаж в нея е трябвало и нея да представите. А дали сте я представили или не може мн. лесно да се види дали има записвасвания при постъпването ви на работа.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група