Здравейте, Много ви моля за помощ с попълването на новата ГДД за 2014 за доходи от наем от физическо лице.
Като цяло се ориентирах, но имам следните питанки:
1) Относно образец 2001 , част 4, ред 7 (Внесен авансов данък от данъчно задълженото лице по ял 43, ал. 6 и чл 44, ал 3) - пише че точи размер се установява в НАП, но това всъщност не трябва ли да е сбора от сумите на внесените данъци за четирите тримесечия за изминалата година? При на това е 43,2лв на тримесечие, общо закръглено 173 лв
2) В Приложение 4, част 2, ред 1 (Авансово удържан през годината данък по реда на чл 44, ал 4) - Тук трябва и да присъства посочената в предния ми въпрос сума от 173 лв или не?
3) Навсякъде чета,че данък за четвъртото тримесечие при доход от наем, не се дължи. Ние внасяме данък за четвърто тримесечие трета година поддред. До какво ще доведе това и как можем да го коригираме/изискаме обратно ако е възможно?
4) В тазгодишната декларация, никъде не видях информация за наемателя, което го имаше досега, дали аз не пропускам нещо или това не се изисква вече?
5)Ако съм платила данъци за четирите тримесечия на 2014, какво трябва да ми се изписва в графата Надвнесен данък - понастоящем ми се изписва 0,00?
Благодаря ви много!