Привет,колеги.
Имам следният казус - освободен е служител по чл. 328, ал.1, т.3 от Кодекса на труда - поради намаляване обема на работа, което води до задължение на работодателя за обезщетение по чл. 222, ал.1 от КТ. Прекратяването на трудовото правоотношение е с дата 10 юни 2013 година. Служителят ще упражни правото си на това обезщетение, така че няма да е възможно да се чака погасяването му по давност /3 години/.
Моля колеги, да ме коригирате, ако установите, че греша или пропускам нещо, в това което ще предприема като действия, а ако действам правилно - върнете ми едно ок! Благодаря.
1. Документиране на упражняването на правото за това обезщетение:
- прилагам примерна декларация от страна на служителя към работодателя като първи прикачен файл;
- правя копие на трудовата му книжка, с което да бъде доказано, че не е започнал работа другаде.
2. Изчисляване на сумата за получаване от служителя:
- обезщетението е брутното трудово възнаграждение от последния пълен месец на служителя - в случая това за м. май - 410.00 лв;
- правя удръжки за фонд Пенсии и ДЗПО и ДДФЛ;
- прилагам съответните изчисления като втори прикачен файл.
3. Документиране на изплащането на обезщетнието:
- служителят ще получи сумата в брой, правя РКО;
- вписвам обезщетението на последните страници на трудовата книжка - Изплатени обезщетения, основание чл. 222, ал.1 от КТ, за време - от 10 юни до 10 юли 2013 г., изплатена сума - 339,85 лв. /сумата, която лицето ще получи фактически/.
4. Служителят се е регистрирал в Агенцията по заетостта като безработен. За изплащането на обезщетението за безработица не са му приели все още документите, тъй като все още не му е изплатено обезщетението по чл. 222, ал.1. След 10 юли има уговорена нова дата да отиде да си подаде документите. В Заявлението за отпускане на обезщетение за безработица, в частта Декларирам следните обстоятелства, т. 4 - да подчертая - получил съм обезщетение по чл. 222, ал.1 за период от 10 юни до 10 юли 2013 г, нали ?
Другият вариант е да попълня Декларация за промяна в обстоятелствата за изплащане на обезщетение - приложение № 5.
Не знам кой вариант е верният и кой вариант ще приемат в бюрото по труда?
5. За изплащането на това обезщетение трябва да подам информация чрез декл обр. 1 и 6. За тях не знам как да ги попълня.
Моля за помощта ви,колеги.
Благодаря за съдействието.
Успешна седмица ви желая!