Отпуск

24.02.2009, 19:15 5008 1

24.02.2009, 19:15
lenda
Назначена съм на постоянен трудов договор като сервитьорка.След 7 месеца работа излязох болнични поради бременност.Искам да пусна полагаемия остатък от платен отпуск за 2008г и да ползвам отпуска си за тази година? Работодателят ми междувременно дава под наем заведението и прехвърля целия персонал във фирмата на наемателя, без тези които са в болнични. Но не закрива фирмата, понеже има и друга дейност освен ресторантьорството. Може ли да ме уволни и в какъв случаи? Причината за искания отпуск е, че не ми достигат 20 дни до 45-дневния болничен преди раждане. Какви са ми правата в този случаи и как мога да си ги потърся, ако имам отказ на молбата ми?Как да постъпя? Моля за съвет...
#1 | 06.03.2009, 19:28
geri
"Болнични поради бременност" е първият Ви болничен преди раждане (45 дни). Вероятно сте в болнични заради усложнения, което си е "общо заболяване". Ако има начин (а в България има) да си вземете още болнични, докато дойде ред за този от 45 дни, ще е по-добре, отколкото да излизате в отпуск. Не бива да Ви се дават такива съвети, но си е по-сигурно.
На настоящият Ви работодел нищо не му пречи и отпуск да Ви разреши, и на новия наемател да Ви прехвърли... стига Вие да нямате нищо против. Ако се окажете с "нов" шеф, на него пък изобщо няма да сте му в тежест - ако си прави нещата в сроковете и Вие ще си получавате обезщетенията на време. Когато обаче Ви "прехвърли", старият работодател е ДЛЪЖЕН да Ви изплати ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ЗА НЕИЗПОЛЗВАНИЯ ОТПУСК ЗА 2008. При "новия" ще ползвате този за 2009г.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група