НАП ще предупреждава фирмите за доставчици, източващи ДДС

27.08.2013, 19:17 6223 0

27.08.2013, 19:17
Публикации: 549 / 224
Администратор на сайта
НАП ще предупреждава фирмите за доставчици, източващи ДДС

Фирмите ще знаят, че ако поръчват от рискови фирми може да бъдат ревизирани и да им се откаже данъчен кредит


Националната агенция за приходите (НАП) ще предупреждава големи и средни фирми данъкоплатци, ако някои от доставчиците и клиентите им са рискови. Това съобщиха от агенцията за "Капитал Daily" и обясниха, че предупрежденията ще се отправят в директни срещи между данъчни и мениджъри, а на по-късен етап мярката ще се разшири и по адрес на малкия бизнес. Така данъчните ще алармират компаниите, че получават доставки от рискови фирми, които са замесени в измами с ДДС и поради това може на по-късен етап да им се откаже възстановяване на данъчен кредит.

Данъчни обясниха, че ако повече от 30% от доставките към една компания се осъществяват от рискови фирми, то и компанията клиент може да попадне в селекцията на потенциалните ДДС измамници, които трябва да се ревизират, без нищо друго в дейността им да се приеме за рисково поведение.

Защита и за данъчните

От юли има изискване фирмите да са предупредени предварително, че имат рискови контрагенти, за да може на по-късен етап след ревизии да им се откаже данъчен кредит. Преди това често се случваше с данъчна ревизия НАП да откаже възстановяване на данъчен кредит или да начисли допълнителни задължения на компании, защото се третират като солидарно отговорни по веригата на доставки от ДДС измамник.

Европейската комисия обаче откри наказателна процедура срещу България за неправомерни практики при ДДС ревизиите. Българските съдилища също възприеха практиката на Европейския съд, че не може на една компания да се отказва данъчен кредит, ако не е доказано, че ръководството й е знаело, че участва в схеми за източване на ДДС. Така предупрежденията на НАП ще играят и подсигуряваща роля за данъчните, които ще могат да отказват възстановяване на ДДС при ревизии, ако преди това са предупредили фирмите, че сключват сделки със съмнителни доставчици.

Самата мярка е предложена като решение от изпълнителния директор на НАП Бойко Атанасов на националното съвещание на ръководителите от агенцията в средата на месеца и е одобрена от премиера Пламен Орешарски и финансовия министър Петър Чобанов. Като слабост експерти посочват, че ако се предупреждават само големите и средните данъкоплатци, десетки хиляди малки фирми с регистрация по ДДС ще останат в неравнопоставено положение.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група