Неизползване на издаден болничен лист

14.10.2013, 13:28 8168 4

14.10.2013, 13:28
Публикации: 15 / 0
Здравейте!

Въпросът ми е доста необичаен и не открих някъде да е коментиран, т.ч. се надявам да не се повтарям.
Ако има издаден болничен лист от болница (в следствие престой за операция) може ли работникът да не го представи на работодателя (да не претендира обезщетение), а да си пусне отпуска за този срок? Идеята е че реалното отсъствие от работа е 2 дни, а болничният е за много повече? Ще има ли административен проблем за работника или работодателя?

Благодаря предварително!
#1 | 14.10.2013, 13:39
Публикации: 4400 / 737
Може, що да не може - не знам, не чух, не видях.
#2 | 14.10.2013, 13:41
Публикации: 5497 / 371
Да, де, но другата страна на въпросът е, че след като има болничен, лекарите са преценили, че лицето не е трудоспособно.

И ако в периодът на болничния, в който лицето работи стане нещо.........????
#3 | 14.10.2013, 13:49
Публикации: 15 / 0
В конкретния случай лекарите не са преценили нищо, а просто говорим за скапана администрация в държавна болница и т.н.  :no:
Случаят е следният: По вина на лекуващия лекар лицето е прието в болницата доста дни преди насрочената интервенция и съответно за този период работникът е бил на работа. Интервенцията е амбулаторна и дори по клинична пътека предполага възможност да бъде изписано лицето още същия ден.... Само че по схемата, че всички искат много болничен за да си седят вкъщи, нито лекарят нито сестрите се съобразяват и издават максимален болничен. В този случай работникът е принуден без никаква реална причина и нужда да си седи вкъщи и да получава обезщетение. Това първо е ощетяващо за него, второ за държавата. Затова предвид факта, че в случая не се точи държавата (както в повечето случаи), а напротив се спестяват пари на нея и на работодателя, смятам че трябва да има някаква законова вратичка това да се случи (не на принципа да си траем и да се молим да не стане фал....).
#4 | 14.10.2013, 14:02
Публикации: 1 / 0
Ако трябва да се спазва закона - не можеш да си на работа след като ти е предписано, че не си в състояние да работиш. Можеш да замениш болничния с отпуска, но тя трябва да е в същите дни като на болничния.

 НАРЕДБА за медицинската експертиза

Чл. 9. (3) В случаите, при които лекуващият лекар или ЛКК са констатирали състояние на неработоспособност, но осигуреният откаже да му се издаде болничен лист, последният задължително се издава и служебно се изпраща на работодателя/осигурителя, където работи осигуреният. Ако осигуреният желае да ползва платен годишен отпуск за времето, включено в болничния лист, той подава съответната молба до работодателя/осигурителя. В този случай болничният лист се предава от работодателя/осигурителя на съответното ТП на НОИ заедно с копието от заповедта за отпуск по реда на Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване,приета с Постановление № 364 на Министерския съвет от 2006 г.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група