Счетоводство и данъци

20.12.2013, 16:47 3628 1

20.12.2013, 16:47
Публикации: 3 / 0
Интересуваме как може работници от строителна фирма регистрирана в България да работят във Франция.
Как ще ги осигуряваме-по кое законодателство.
Какво е необходимо като документи да бъдат издадени
#1 | 20.12.2013, 20:58
Публикации: 6403 / 1130
За да се определи покое законодателство ще осигурявате работници, извършващи строителна услуга в друга държава членка трябва да определите за какъв срок ги командировате.
За срок до 30 дни не се издава формуляр А1 за приложимо законодателство и осигуровките са според сключените трудови договори. Изплащате на командированите заплати в Българияи командировъчни според наредбата. Доста фирми прилагат командироване до 30 дни и избягват усложненията с набавяне на формуляр А1 и осигуряване на максимален осигурителен доход. Веднъж месечно работниците пътуват.
При срок по-голям от 30 дни влиза в сила прилагането на чл. 6а от КСО. Съгласно ал.1 на същия член "осигурителните вноски за работниците и служителите, командировани по реда на чл. 121, ал. 3 от Кодекса на труда /КТ/, се дължат върху получените, включително начислените и неизплатените брутни месечни възнаграждения или неначислените месечни възнаграждения, както и други доходи от трудова дейност в приемащата държава и в България, но върху не по-малко от минималните ставки на заплащане на труда в приемащата държава и върху не повече от максималния месечен размер на осигурителния доход по чл. 6, ал. 2, т. 1." В ал.2 е указано, че осигурителните вноски за лицата по ал. 1 "се дължат в размерите по чл. 6, ал. 1 и се разпределят между осигурителите и осигурените по реда на чл. 6, ал. 3."

За да приложите горната разпоредба трябва:
- работниците да са командировани по чл. 121, ал. 3 от КТ, което съгласно ал. 2 от същия член е възможно само с тяхното писмено съгласие;
- да е определено като приложимо българското законодателство, което става посредством формуляр А1. Същият се издава от съответното ТД на НАП. Изискват се актуална справка на действащите трудови договори (работниците трябва да са назначени в командироващата фирма); справка за фирмата, от която да евидно, че не по-малко от 20% от дейността й е в България; актуална оборотна ведомост и счетоводна политика.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група