Здравейте! Проблема ми е следния и моля за Вашата помощ. Имам СОЛ-пенсионер, който се осигурява само за здравно. Направих декл. обр. 1 с код 28. НАП върна декларацията защото няма равнение с декл. 6.Не съм подавала декл. 6 и доколкото знам декларация 6 за самоосигуряващ се подава веднъж годишно, или не съм допрочела нещо. Какво трябва да направя?
НАП връща Д1, защото не сте я подали правилно. Д1 с код 28 се подава не за СОЛ, а за работниците, които са в неплатен отпуск без да се зачита за стаж. Следователно я връща защото търси Д6 за здравното на тези работници. СОЛ пенсионер само със здравно си се подава с код 12.
Направих нова декларация с код 12, направих отметка само за здраво, попълних дохода само за здравно и 8 %. Когато се опитах да го запомня ми пише, че има грешка в социалните осигуровки и не ме пуска нататък.
Здравейте, трябва да направя заличаване на Д1 на един работник за м.01.2014 год.,но незнам как да подам Д6.Коригираща с "минус" на подадените данни за осигуровките на работника или да залича подадената Д6 на фирмата и след това да подам редовна за задълженията на фирмата без този работник.