Наредбата за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се правят осигурителни вноски

От 1 януари 2024 г. е в сила промяна в Закона за корпоративното подоходно облагане, съгласно която ще се издават ваучери за храна освен на хартиен, и на електронен носител. В тази връзка се предлагат промени в Наредбата за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се правят осигурителни вноски (Наредбата), съгласно които осигурителни вноски няма да се изчисляват и внасят върху средствата, предоставени под формата на ваучери за храна както на хартиен, така и на електронен носител.

С промени в Закона за Министерството на вътрешните работи (ЗМВР) е преномерирана алинеята, съгласно която когато дисциплинарното производство бъде прекратено или когато на служителя не бъде наложено наказание "уволнение", той се възстановява на заеманата длъжност и му се изплаща възнаграждението за времето на отстраняване. В тази връзка се актуализира препратката към чл. 214 от ЗМВР.

С промени в Закона за Държавна агенция „Разузнаване“ при отмяна на акта, с който е отнет или отказан достъп до класифицирана информация, служителят, който е временно отстранен от длъжност, се възстановява и му се заплаща възнаграждението за периода на отстраняването. С промяна в Наредбата се предвижда върху това възнаграждение да не се начисляват и внасят осигурителни вноски, така както това е предвидено по отношение на аналогични хипотези в други специални закони (Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, Закона за Министерството на вътрешните работи, Закона за Държавна агенция "Национална сигурност" и Закона за Националната служба за охрана). 

 



Дата на откриване: 15.12.2023 г.
Целева група: Всички заинтересовани
Сфера на действие: Социална политика и заетост
Дата на приключване: 15.1.2024 г.