Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № Н-18 от 2006 г.

С промените в Закона за данък върху добавената стойност, обнародвани в Държавен вестник, бр. 104 от 2020 г., считано от 12 декември 2020 г., лицата, отчитащи продажбите чрез фискален бон и използващи софтуер за управление на продажбите си, вече не са задължени да ползват само софтуер, включен в публичния списък на НАП. Новата редакция на закона дава възможност на лицата да изберат, по собствено усмотрение и преценка, дали да използват за управлението на продажбите си в търговски обект софтуер, включен в публичния списък на НАП. Законът предвиди редът за избор и отказ от него, изискванията към лицата, избрали да ползват такъв софтуер, към производителите/разпространителите му и към софтуера да се определят с Наредба № Н-18/2006 г. Също така, за да бъде включен даден софтуер в публичния списък на НАП, неговият производител/разпространител трябва да е декларирал за него съответните данни и обстоятелства.

Освен промените, произтичащи от редакцията на чл. 118 от ЗДДС, с проекта се предлагат и промени, касаещи лицата, ползващи електронни системи с фискална памет (ЕСФП).

Останалата част от предлаганите промени са свързани с работата на междуведомствената комисия и с прецизиране на разпоредби на наредбата.  

Отговорна дирекция:Данъчна политика
E-mail:taxpolicy@minfin.bg

 



Дата на откриване: 20.1.2021 г.
Целева група: Всички заинтересовани
Сфера на действие: Финанси и данъчна политика
Дата на приключване: 19.2.2021 г.