Проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за закрила на детето

С проекта на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за закрила на детето (ППЗЗДет.) се предлагат промени, с които се цели подобряване на нормативната уредба в сферата на закрилата на детето. Основната промяна касае обвързване на отпусканите финансови помощи и средства (за превенция и реинтеграция, отглеждане на детето при роднини или близки и в приемни семейства) с линията на бедност за страната, като база за определяне на критериите за достъп и размера им и премахване на гарантирания минимален доход като такъв показател. Това се налага, тъй като с промените в Закона за социално подпомагане, обн., ДВ, бр. 102 от 2022 г., в сила от 01.06.2023 г., гарантираният минимален доход е заменен с линията на бедност.

Предвижда се също така еднократната помощ за превенция на изоставянето и за реинтеграция в семейна среда да се предоставя до шест пъти в годината, а не както е досега – до четири пъти. Размерът на тази помощ ще бъде в съответствие със заложените в плана за действие по случая на детето цели и дейности. С предложените промени еднократната помощ за превенция на изоставянето ще може да се изплати незабавно – веднага след издаването на заповедта за нейното отпускане.

Друга част от предложените промени в ППЗЗДет. са свързани с прецизиране на разпоредбите, касаещи Националната информационна система, поддържана от Държавната агенция за закрила на детето. Промените в ППЗЗДет. предвиждат още прецизиране на някои разпоредби, касаещи възнагражденията на професионалните приемни семейства и други.

 



Дата на откриване: 24.4.2023 г.
Целева група: Всички заинтересовани
Сфера на действие: Социална политика и заетост
Дата на приключване: 25.5.2023 г.