Днес изтича срокът за деклариране на авансови вноски за корпоративен данък

Юридическите лица, които имат задължение да внасят авансови вноски за корпоративен данък имат времето до полунощ на 15 април, за да подадат годишната декларация за облагане с корпоративни данъци в частта й за авансови вноски. Декларацията се подава по електронен път.

Месечните авансови вноски за корпоративния данък за първото тримесечие (януари, февруари и март) на 2020 г. се внасят до 15 април 2020 г., а за месеците от април до декември в срок до 15 число на месеца, за който се отнасят. Тримесечните авансови вноски за първото и второто тримесечие на 2020 г. се внасят до 15 число на месеца, следващ тримесечието, респ. 15 април и 15 юли 2020 г., а за третото тримесечие – в срок до 15 декември. За четвъртото тримесечие не се прави тримесечна авансова вноска.

Срокът за деклариране и внасяне на корпоративния данък беше удължен до края на юни, напомнят от НАП.

Крайната дата за обявяване на доходите на физически лица за 2019 г. остава непроменена – 30 април. Лицата, извършващи дейност като едноличен търговец, както и земеделските стопани, избрали този ред на облагане, също декларират приходите и разходите си за 2019 г. до 30 юни. Когато тези лица са придобили и други доходи като физически лица (например доход от наем или хонорар) срокът за декларирането на тези доходи и внасянето на данъка е до 30 април.

Националната агенция за приходите призовава отново своите клиентите при възможност да отложат посещенията си в офис на ведомството до преустановяването на извънредното положение, като дотогава използват електронните услуги, достъпни на https://inetdec.nra.bg/ с персонален идентификационен код или електронен подпис. Структурите на НАП продължават да работят и да обслужват клиенти при допълнителни мерки за защита и постоянна дезинфекция на помещенията.

Подробна информация за данъчните и осигурителни правила по време на извънредното положение е достъпна в специална рубрика на сайта на НАП: https://nap.bg/page?id=762

Информационният център на НАП отговаря на въпроси на клиенти на телефон: 0700 18 700 от 8.30 часа до 18.00 часа в делнични дни, на цена според тарифите на съответния оператор.