Македонският данъчен директор проучи опита на НАП

Македонската данъчна администрация проучи опита на колегите си от НАП в България. Тази седмица новоизбраният директор на данъчната администрация в Югозападната ни съседка г-н Кирил Миноски се срещна с изпълнителния директор на НАП г-н Бойко Атанасов. Шефовете на двете приходни администрации обсъдиха въпроси относно бъдеща обмяна на опит, както и възможността за подписване на Меморандум за административно сътрудничество между двете институции.

Посещението на г-н Кирил Миноски е първата му официална командировка извън родината и е инициирано по повод желанието му да проучи опита в реформите на приходната агенция у нас. По думите на г-н Миноски, македонските данъчни могат да вземат пример от България за цялостна реформа, както и промени в организационната култура и оптимизация на работните процеси на администрацията.

По време на разговора изпълнителният директор на НАП г-н Бойко Атанасов информира своя колега, че над 80% от електронните услуги в публичния сектор у нас се предлагат от Агенцията, а през 2015 г. е постигнат резултат от 1,6 млрд. лв. подобрена събираемост на приходите. Попитан от македонския си колега, на какво се дължи този безспорен успех, г-н Атанасов отговори, че повечето приходи в хазната се дължат най-вече на оптимизацията на процесите в НАП и преориентирането на организационната култура с фокус към клиента. Изпълнителният директор на НАП разказа и за новата Харта на клиента на НАП, която поставя акцент върху насърчаване на доброволното изпълнение на задълженията за плащане на данъци и осигурителни вноски.

Господин Кирил Миноски се срещна също и с директорите на дирекции „Контрол“, „Анализи и прогнози“, „Стратегическо планиране и управление на промяната“ и „Информационен център“ - г-н Васил Панов, г-н Трифон Павков, г-н Николай Гетов и г-н Николай Мишовски. По време на разговорите си с колегите от функция „Контрол“, македонският данъчен директор се поинтересува от механизма за селекцията на фирми за ревизия, както и от принципа, на който се назначават екипите за ревизия на дружествата, от информационната система „Контрол на горивата“. Г-н Миноски също бе свидетел на кратка демонстрация на функционалностите на Информационна система „Контрол“ и се запозна на място с работата на колцентъра в НАП.