НАП пуска нова електронна услуга с КЕП – „Декларация по чл. 142, ал. 5 от ДОПК във връзка с прилагане на СИДДО за доходи в общ размер до 500 000 лева“

Национална агенция за приходите предоставя на клиентите си нова електронна услуга, достъпна с квалифициран електронен подпис (КЕП) – „Декларация по чл. 142, ал. 5 от ДОПК във връзка с прилагане на спогодби за избягване на двойното данъчно облагане (СИДДО) за доходи в общ размер до 500 000 лева“. Услугата е включена в групата „Декларации, документи или данни подавани от юридически лица“. 

Декларацията се подава на основание чл. 142, ал. 5 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) от платците на доходи на чуждестранни юридически или физически лица, които са задължени да удържат и внасят окончателни данъци съгласно Закона за корпоративното подоходно облагане и  Закона за данъците върху доходите на физическите лица, когато се ползва данъчно облекчение съгласно СИДДО и общият размер на доходите, начислени на дадено чуждестранно лице, не надвишава 500 000 лева.

Декларацията се подава за всяка календарна година до 31 март на следващата година.