НАП пуска нова електронна услуга с КЕП - “Предоставяне на информация за целите на автоматичния обмен в областта на прякото облагане“

Национална агенция за приходите предоставя нова услуга на клиентите си - “Предоставяне на информация за целите на автоматичния обмен в областта на прякото облагане“.

Услугата се предоставя само с „пълен“ достъп и е предназначена за  юридически лица, с активна регистрация с квалифициран електронен подпис (КЕП) или упълномощени от тях лица. При достъпване на услугата задължително следва да се посочи годината, за която се предоставя информацията (2014 г. или 2015 г.). Данните към НАП се подават в xml формат.

Услугата предоставя функционалност за подаване на информацията по чл. 142б, ал. 1 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс в xml формат за целите на автоматичния обмен на информация, предвидени в Споразумението между Правителството на Република България и Правителството на Съединените американски щати за подобряване спазването на данъчното законодателство в международен аспект и въвеждането в действие на FATCA от финансовите институции в България.

Услугата включва следните 2 основни елемента:

 

  • “Автоматичен обмен на финансова информация /FATCA/“ ;
  • „Тестова услуга: Автоматичен обмен на финансова информация /FATCA/“.

 

Във връзка с прецизиране на достъпа до е-услуги предоставяни от НАП с КЕП са обновени следните бланки: