Надзорният съвет на НОИ утвърди промени в подзаконови нормативни актове

На свое заседание на 16 януари 2014 г. Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) утвърди проекти на постановления на Министерския съвет за изменение и допълнение на девет наредби по прилагането на Кодекса за социално осигуряване (КСО).

Основната част от предлаганите промени в подзаконовите нормативни актове по прилагането на КСО са във връзка с влезлите в сила от 1 януари 2014 г. изменения и допълнения на кодекса. В наредбите са предложени и текстове, свързани с подобряване качеството на предоставяните от НОИ административни услуги и са прецизирани разпоредби с цел правилното им прилагане.

В Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж са утвърдени следните по-важни изменения:

С промените в Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване се регламентира редът за изплащане на парични обезщетения на осиновителите за осиновяване на дете от 2- до 5-годишна възраст за срок от 365 дни, но не по-късно от навършване на 5-годишна възраст на детето. Изменението е във връзка с въведения от 1 януари 2014 г. нов вид отпуск. Също така се регламентира и редът за изплащане на неполучените парични обезщетения при смърт на осигуреното лице от наследниците или законните му представители.

С цел намаляване на административната тежест за гражданите и администрацията в Наредбата за отпускане и изплащане на парични обезщетения за безработица са предложени следните промени:

Предстои проектите за изменение и допълнение на наредбите да бъдат внесени за приемане от Министерския съвет.