Благодаря много за изчерпателния отговор.
По-скоро в държавната институция няма никой, който може да ми даде адекватен съвет, счетоводството им е на друго място и аз нямам достъп до тях.
Не съм се изразила съвсем точно като съм казала, че са ме посъветвали. Не са ме съветвали да пиша каквото и да е, избора си е мой, очакват да им кажа какво съм решила дали ще попълня тази декларация. Проблема е, че аз не съм счетоводител и ми е трудно да реша. В резултат на много настойчивите мои разпитвания какво правят другите, разбрах, че са попълвали тази декларация, разбира се те може и да са си били самоосигуряващи се. 
Аз определено не желая да стана самоосигуряващо се лице, прихода е незначителен на фона на осигуровките, които ще трябва да плащам ежемесечно.
Добре, а какъв е риска ако декларирам че съм самоосигуряващо се лице, а всъщност не съм. Има ли глоба или нещо друго, което може да ми се наложи.
Ако разбирам правилно, ако попълня такава декларация, ще съм самоосигуряващо се лице трябва в 7 дневен срок от попълването й да се регистрирам и да плащам всеки месец осигуровки. Така ли е?
И възможно ли е всички други преди мен да са попълвали такива декларации, а после нищо да не са правили?
Здравейте, работя като преводач в частна фирма на трудов договор. Скоро ме повикаха да превеждам в гранична полиция. После казаха, че не могат да преведат хонорара на фирмата, а трябва да бъде на мое име. Добре. Посъветваха ме да попълня една декларация, че съм самоосигуряващо се лице, всички така правели, но не можаха нищо да ми обяснят. Аз нямам регистрация като самоосигуряващо се лице и не съм попълнила все още тази декларация. Седя и се чудя какво да правя. Не знам какво ще стане ако не попълня такава декларация (казват, че голяма част от хонорара ми ще отиде за държавата и дори можело да не могат да ми платят). Не знам и ако попълня декларация, то какво означава това, трябва да се регистрирам някъде ли, да плащам месечно данъци???