Да допълня: това писмо/заявление представяте на работодателя не по-рано от един месец след прекратяване на договора и не по-късно от три години след това. Месецът с обезщетение по чл.222, ал.1 е осигурителен стаж за пенсия и се вписва в трудовата книжка. За този един месец трябва сами да си внесете здравни осигуровки след като подадете в НАП декларация обр.7

Много точно написано, благодаря отново!!
Здравейте, благодяря за отговорите до сега, бяха много полезни! Все пак ще ме съкратят по чл. 328, ал. 1, т.2 или 3, което всъщоност е действителната причина.

 Обезщетението за което споменахте ако не успея да намеря работа по чл.222, ал.1 ли е и как бих могъл да го получа? Трябва да направя ИСК или НОИ или бюрото по труда го прави?
Никъде няма посочено подобно изискване за някакъв срок, през който да не назначават нов човек на същата позиция. Може да назначат още на другия ден. Проблемът е, че при прекратяване на договора поради намаляване обема на работа първо трябва да Ви отправят предизвестие от минимум 1 месец, което трябва да отработите или да Ви заплатят и второ- -ако не си намерите работа до един месец, Ви дължат обезщетение от 1 заплата /вкл. осигуровки върху нея/. А със срок на изпитване няма такива обезщетения
Явно иска да си спести дължимата от него заплата за обещетение, ако не успея да си намеря работа.... При този вариант, ако не се съглася на преназначаването и не успея да намеря работа освен дължимото от него обезщетение ще имам ли и право на "пълна" борса или е само обезщетението?


Ако предложа да бъде премахната клаузата от 3м. изпитателен срок в това преназначение по чл.70 и те го приемат, при съкращаването ми ще имам ли право отново на 1 заплата /вкл. осигуровки върху нея/ като обезщетение  и "пълна" борса?

Като изключим, че то чл. 71 не е "съкращение", а "прекратяване на договора", да ,при такова прекратяване ще имате право на "пълна" борса. Много важно е в заповедта да пише "прекратяване в изпитателния срок по инициатива на работодателя"

Тоест, при назначаване по чл.70, уволненито би следвало да бъде чл. 71 или дисциплинарно, тъй като аз в момента не отговорям на основните функции и отговорности на новата позиция?
Здравейте,
имам договор с компания от 6г. 11м. като през това време не съм бил преназначавал на друга позиция, единствените анекси, които съм подписвал са били свързани с промяна на заплата.

В последно време обемът на работата намаля и шефът ми,  предложи да се разделим по взаимно съгласие, нещо което отказах.

Сега ми предлагат преназначение по чл.70 в което е записан изпитателен срок от 3м. Той ми каза, че след което ще ме съкратят и ще мога да си получа максималното обезщетение от бюрото по труда.
(Предполагам не желаят да ме съкратят на сегашната ми позиция, тъй като ако го направят доколкото разбирам следващите 6м няма да могат да назначат никой на нея. А естеството на работа е, че днес може да няма работа, а утре да имат и рискуват по този начин.)

Питането ми е следното: предвид, че съм в изпитателен срок, те ще могат да ме уволнят още в момента след подписването от моя страна на преназначаването, нали?

Моля споделете, кои са най-изгодните положения за мен, защото след толкова време в компанията и удържки от заплатата ми, смятам че заслужавам достойно обезщетение от бюрото по труда :)

Благодаря предварително!