Здравейте,

Получих отговор и от друго място - майка, която е била в същата ситуация. Първоначално от НОИ са започнали да й изплащат преизчислена сума за второто дете на основание, че има прекъсване в майчинските. В последствие тя е подала жалба и са я уважили и са започнали да й изплащат сумата като за първото дете и са й доплатили за период, в който е била на по-ниско обезщетение. Така че може би си има решение дори в първия момент да откажат.
На този, на който аз писах benefits@sofia.nssi.bg ми отговориха на следващия ден. А Вие излязохте ли в майчинство отново? Ще Ви бъда благодарна, ако споделите какво е станало в крайна сметка. Може и на лично съобщение. Успех!
Здравейте,

Имате ли отговор? Аз съм в подобна ситуация - имам застъпване на двете майчинства и бих искала да се възползвам от чл.49, ал.2., но преди това да взема болничен за общо заболяване. По тълкувание на счетоводителите мога да изляза в болничен за общо заболяване за няколко месеца, като малко преди 45дневния се върна в майчиство и пак ще си имам застъпване. Инспекторите от НОИ обаче казват че не е сигурно как "системата ще изчисли обезщетението" при прекъсване на майчинството и ме посъветваха да не рискувам. Аз писах и до benefits@sofia.nssi.bg и от там не ми отговориха еднозначно: казват че мога да прекъсвам и пак да си подновявам майчинството когато си поискам, но не ми потвърждават че ще мога да получавам обезщетение като за първото дете. Дали няма някой, който вече да е бил в такава ситуация и да каже как е "сметнала системата" в този случай?