Лицето X е регистрирано в регистър Булстат  със свободна професия програмист и по силата на това е самоосигуряващо се лице , избрало да се осигурява и за ОЗ и майчинство. Осигуряването на това основание е повече от 24 месеца назад. Също така Лицето Х е регистрирано и по ЗДДС. В същото време лицето Х има договор с чуждестранна фирма от ЕС за представяне на услуги в областта на програмирането. Като лице, упражняващо свободна професия, има право да наема персонал по трудов договор. На Лицето Х предстои да излезе в болнични за бременност и раждане (135 дни) и след това майчинство до навършване на 1 г. на детето. Съобразно договора с фирмата-възложител, то Лицето Х може да предоставя услугите си чрез извършване на работата от друго лице /в случая да наеме на трудов договор Лицето У/ или услугите да бъдат предоставяни от друго юридическо лице. Въпросите ни са следните:
1.    Ако назначи програмист на трудов договор  (лицето Y) и излезе в отпуск за бременност и раждане (135 дни) и след това майчинство до навършване на 1 г. на детето, ще има ли право на обезщетение за ОЗ и майчинство за целия този период?
2.    Може  ли по време на майчинството на лицето X, лицето  Y да продължи да работи по трудовия договор и да се издават фактури на клиенти за извършените услуги?
3.   Необходимо ли е лицето X да сключи договор за управление и контрол с друго лице, за да може да се подава документи  и декларации по ЗДДС, декларации 1 и 6, и други дейности или пък да сключи трудов договор с трето лице за длъжност управител?