Здравейте!
 Въпрос: Детето ми е родено 2 месеца преди термина силно  недоносено, поради тази причина в момента е на лечение в болницата. Първият болничен  от 42 дни ми беше даден от болницата, където родих. Болницата където се лекува детето ли трябва да ми издаде втория болничен и за какъв период?
Да точно това пише в приложение номер 15, че нямам 12 месеца осигурителен стаж. Трудовият ми стаж от 2001 до 2007г. е на трудов договор сигурна съм, че са ми плащани  всички осигуровки. Вероятно трябва да отида в НОИ   с трудовата книжка, за да докажа, че имам стаж макар да е преди 7г. Доколкото разбрах и от други форуми тези 12 м стаж може да не са отработени непосредствено преди раждането. Ако може някой да ми обясни какви са ми правата в случая.
Моят казус е следният: имам осигурителен стаж от 2001 до 2007 г., от 2007 до 2013 бях студентка редовно обучение, оттогава не съм работила. До момента общо 7г не съм работила.  Родих преждевременно в седмия месец   20 дни преди раждането бях назначена на трудов договор. От НОИ получих разпореждане, че ми отказва изплащането на парично обезщетение за бременност и майчинство, защото съм нямала 12 м осигурителен стаж. Нали имам стаж доколкото разбрах няма значение кога е бил придобит.