Осигуряването за ОЗМ дава право за ползване на обезщетение за болнични и майчинство. Това няма общо с правото да посещавате лекар и да ползвате услугите на здравната каса - за това се внасят здравни осигуровки, които са задължителни.
Не зная какви са тези 18 месеца, за които говорите. Осигуровки за ОЗМ можете да внасяте от първия ден в осигуряване. Право на обезщетение за болничен може да придобиете след като имате 6 месеца осигурителен стаж с ОЗМ /общо за целия Ви осигурителен стаж от най-първия работен ден нататък/, а за майчинство трябват 12 месеца.
планирам да бъда самоосигуряващо се лице може би максимум 12 до 18 месеца - щом сте решили, че толкова време ще упражнявате дейност....
получавам по 80% от средния ми доход по осигурителен праг, но до максималния осигурителен праг, т.е. до 3750 / 21 * 80%? - не го разбрах какво искате да кажете или питате
Накрая: Вие самоосигуряващо се лице в качеството на съдружник/собственик на фирма, свободна професия или друго основание ли ще сте? Или сте безработен, който за своя сметка трябва да внася здравни осигуровки /37,32 лв на месец/? Защото изборът с"с ОЗМ" или "без ОЗМ" е само в първия случай. Във втория здравните осигуровки са задължителни
Здравей, благодаря за супер бързия отговор!
Ще бъда самооисгуряващо се лице на свободна професия. Издадох си Булстат и се регистрирах като такова в Агенция по Вписванията.
Сега трябва да подам този формуляр към НАП, и това е като опция.
Наясно съм, че ще мога да ползвам лекар, но много рядко взимам болнични, така да го кажа, за настинки и дребни проблеми. Тоест, искам да сметна, дали при мен ОЗМ (мъж съм), си струва.
"Право на обезщетение за болничен може да придобиете след като имате 6 месеца осигурителен стаж с ОЗМ /общо за целия Ви осигурителен стаж от най-първия работен ден нататък/" това е за цялата ми работна история, така да се каже, а не само като СОО, нали така? Тоест ако преди това съм бил назначен на работа като служител, този период се смята.
Ами в моя случай, с работна история в чужбина, която ще бъде прехвърлена след 3 до 5 месеца? В България мисля че имам месец-два трудов стаж - просто заминах като 18 годишен да уча и работя в чужбина (ЕС).
"не го разбрах какво искате да кажете или питате" относно осигурителния праг. Има ли максимална сума на тези 80% от среднодневното възнаграждение, което мога да получавам. Тоест максимума равен ли е на максималния осигурителен праг - 3750 лв.