Здравейте, става въпрос за новоучредено дружество без дейност до момента, управителите смятат че фирмата ще започне да работи през месец март. Двамата съдружници, които са и управители по регистрация ще полагат труд, сматят да се осигуряват като самоосигуряващи се лица чрез полагане на бъзвъзмезден труд. Дейността им е свързана с направата на ръчно изработени стоки, които те ще изработват, нямат нает персонал.
Въпроса ми е в Окд5 на позиция Упражнявам дейност като," Управител" ли сладва да се пише, тъй като от НАП ми казват че лицата следвало да се осигуряват на две основания за това че са управители на ДУК, за това че ще полагат труд на трудов договор или като самоосигуряващи се лица. Не съм съгласна с това, смятам че самоосигуряването обхваща полаганата от тях дейност като цяло, но за това искам да съм сигурна какво точно да пиша на съответната позиция в декларацията.
И може ли да се избере опцията да се осигуряват за всички социални рискове, питам във връзка с текста на чл.1, ал.4 от наредбата за самоосигуряващите се лица и срокът 31-ви януари?
Плащането на осигуровките е за сметка на самоосигуряващото се лице,но в практиката знам че повечето колеги плащат тези суми от сметка на фирмата като не ги празнават на разход, а ги слагат на разчет. Правилно ли е сумите да се плащат от лична сметка на лицето, или от него на каса в банката без да имат нищо общо с фирмената сметка?