Здравейте,
Днес установих /при кандидатстване за един кредитен продукт/, че за получаваният от мен хонорар /доход по извънтрудово отношение/ всеки месец, осигурителят не е подавал декл. обр. 1, тъй като за въпросният доход не ми се удържат и не се начисляват осигуровки. А не ми се удържат, тъй като по трудово правоотношение при друг осигурител ме осигуряват на осигурителния максимум всеки месец. Не съм заявил, че ще се осигурявам като самоосигуряващо се лице.
Съответно, според правилата на банката, макар и с нулев осигурителен доход, за да използват дохода ми от този хонорар, изискват платецът на дохода да е подавал осигурителна информация за него. От платеца на хонорара ми обясниха, че не са задължени да подават декл. обр. 1 за хонорари, по които не се начисляват и удържат осигуровки, и че такова становище са им дали устно от НОИ. Съответно същото становище изразиха устно, когато попитах на инф.телефон на НАП. Така и никой обаче не ми посочи правното основание за неподаване на декларация. Четейки нормативните актове, единственото, което виждам е разпоредбата на чл. 3, ал. 9 на Наредба Н-8 / 29.12.2005 г. на МФ, където изрично е написано, че за лицата, осигурени на повече от едно основание по чл. 4 от КСО, се подава декл. обр. 1 и в случаите, в които на едно от основанията осигурителните вноски са внесени върху максималния месечен осигурителен доход. А чл. 4 от КСО включва и доходите по извънтрудови отношения.
Ще ви бъда много благодарен, ако някой изрази аргументирано становище по въпроса, и ако то е в полза на това да не се подава декларация за хонорара, да го защити със законова норма или поне становище на компетентен орган.
Благодаря ви предварително!