За да не отварям нова тема,бих искал тук да попитам !
От 15 ноември имам договор за наем за жилище.
Наемателите са физически лица. До момента не съм декларирал този доход,и ако не ви затруднява,бихте ли ми казали откъде да започна ? Наема за ноември е за половин месец като дни,но сумата е за целият месец.
Приспада ли се комисионната която съм платил на агенцията за недвижими имоти ?
В договора и нотариалният акт съм единствен,но жилището е придобито по време на брак. Трябва ли и съпругата ми да подава декларация или моята ще е достатъчна ?
Незнам дали има значение,но ще кажа че съм пенсионер и работя на пълен трудов договор.
Вашият случай е на физическо лице, което отдава имот под наем на физически лица.
От това следва, че ваше е задължението да внесете и декларирате дължимия данък.
За 2012 г. дължите данък за периода 15.11.2012 - 31.12.2012.
Ако предположим, че наемът е 100 лв месечно, Вие дължите данък за приход от 150 лв. Приспадате 10% необходими присъщи разходи - 15 лв. и остава да дължите 10% данък върху 135 лв. - 13,50 лв.
Декларирате дохода и съответно дължимия данък с ГДД до 30 април 2013 г. като в къщия срок внасяте и самия данък. Нека нашите спорове не Ви объркват. За Вас важи, че сте получил този доход за четвърто тримесечие на годината и не дължите авансов данък.
Скрит текст :
Срокове за внасяне на данъци от лицето, придобило дохода
Чл. 67. (1) (Изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) Когато платецът на дохода не е задължен да удържа и внася данъка, данъкът по чл. 43, 44 и 46 се внася от лицето, придобило дохода, в срок до края на месеца, следващ тримесечието на придобиване на дохода.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 106 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г., изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) Не се внася авансов данък по чл. 43, ал. 6 и чл. 44, ал. 3 за доходи, придобити през четвъртото тримесечие на данъчната година.
През 2013 година ще трябва да декларирате на тримесичие дохода с декларация по чл. 55, ал. 2 от ЗДДФЛ в края на месеца, следващ тримесечието на придобиването му. С други думи - до 30 април, 31 юли и 31 октомври. Същият ще е и срокът за авансовите вноски, изчислени по посочения по-горе начин.
Комисионната, която сте заплатили на агенцията по недвижими имоти не се приспада от получената сума за наема.
ГДД ще трябва да подаде и съпругата Ви, тъй като тя фигурира в данъчната Ви партида като съсобственик на имота, независимо, че по нотариален акт сте единствен собственик. Естествено, разделяте на две получените доходи и задължението за данъка.